Bihać: Nema vikendice koja nije provaljena i opljačkana od strane migranta

Vikendice i napuštene kuće u bihaćkom pograničnom naselju Zavalje podno Plješevice na granici s Hrvatskom sve su češće meta migranata. Tu uglavnom prespavaju i odmore se na svom dugom putu prema zapadnoevropskim zemljama. Međutim, nakon njihovog boravka vlasnici uglavnom zateknu uništena vrata, namještaj i gomilu smeća te utvrde da su im nestali roba, pokrivači, posuđe.

Ostavljen nered

O svemu je upoznata i policija, koja uglavnom obavi uviđaj i evidentira događaj, dok je počinioce veoma teško pronaći. Od dvadesetak vikendica koje se nalaze na ovom prostoru gotovo nema nijedne koja nije provaljena i ostavljena u neredu.

– Razvaljena su mi vanjska i sva unutrašnja vrata su izbijena jer sam ih zaključavao. Migranti su ušli unutra i napravili rusvaj. Na stolu smo pronašli oko dvadeset čaša. Odnijeli su mi jorgan, ćebe, duhan, papiriće i mašinicu za pravljenje cigareta, zatim set za brijanje koji su našli u kupatilu – kaže Safet Kljajić, jedan od vlasnika vikendice u Zavalju.

Velike grupe

Više od moguće štete na imovini vlasnike vikendica u Zavalju brine narušena sigurnost.

– Njih ide po 50 do 60 u grupi. Ovdje se više ne može doći s porodicom, jer nas je strah. Neki dan sam bio tu sa suprugom. Nisam mogao proći od njih i morao sam se vratiti – kaže Dževad Jahić, također vlasnik jedne vikendice.

avaz.ba

Related posts