Bihać: Nećemo dozvoliti izgradnju odlagališta radioaktivnog otpada na obalama Une

U organizaciji Asocijacije profesionalnih proizvođača meda „Una-Sana“ i Udruženja Unski smaragdi, a u okviru programa obilježavanja Dana rijeke Une, sinoć je u Kulturnom centru održana javna tribina „Una i radioaktivni otpad ne idu zajedno“.

Pokrovitelj tribine bilo je Ministrastvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Vlade USK.

Neprihvatljiva je za obje obale rijeke Une namjera Republike Hrvatske da u Trgovskoj gori, u području sliva rijeke Une, izgradi skladište i odlagalište radioaktivnog i nuklearnog otpada. Na rijeci Uni nalaze se zaštićena područja, planiraju se održivi razvoj, proizvodnja hrane i turizam, a ne odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada osnovna je poruka učesnika tribine, među kojima su bili i profesori sa Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću, Fatima Muhamedagić, Jasmina Ibrahimpašić i Vildana Alibabić.

Resorni kntonalni ministar Tahir Nujić također je ukazao na negativne uticaje eventualne izgradnje ovog odlagališta.

Predstavnički dom i Dom naroda PS BiH su usvojili nekoliko zaključaka koji su pratili postupak ocjene pogodnosti za izbor lokacije odlagališta, podsjetio je učesnike tribine Jasmin Emrić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Nećemo dozvoliti izgradnju odlagališta radioaktivnog otpada, jer je to protivno svim međunarodnim pravnim i moralnim normama, poruka je učesnika javne tribine.

rtvusk.ba

Related posts