BIHAĆ: Kantonalna inspekcija “trenira strogoću” na sirotinji – Zatvorena tržnica “GRIL”

Svjedoci smo svakodnevnog pojavljivanja BIH političara u medijima koji obećavaju borbu protiv korupcije, borbu protiv rada na crno i sve ostale borbe u kojima se oni “bore”.

Svi već znamo da se strogoća uvijek trenira na sirotinji, a oni “veliki” i bogati bilo kakve kazne i zabrane vješto izbjegavaju. Jedan takav slučaj imamo i u Bihaću.

Naime, Kantonalna inspekcija je prije nekoliko dana zatvorila tržnicu u bihaćkom naselju Harmani, iz za sada nepoznatih razloga, dok radnici tržnice tvrde da su kao razlog naveli RAD NA CRNO. Koliko tu ima istine, ostaje nam da vidimo.

Svi mi koji smo se rodili i cijeli život živimo u Bihaću jako dobro znamo da su na toj tržnici obično radile osobe koje su jedva preživljavale i da im je to bio jedini izvor prihoda.

Isto tako znamo da mnogi kafići,klubovi,diskoteke,folkoteke i ostali koji zarađuju i do 100 puta više nego običan radnik na tržnici, nikad ne izdaju račune, imaju i po 20 konobara, a samo jedan je prijavljen, registrovani su kao Udruženja građana,imaju pazare od 10 000 do 20 000 KM, a prijavljuju 400 KM iako im se u svakom trenutku u kafiću nalazi više stotina osoba, proširuju svoje ljetne bašte do te mjere da još malo nećemo moći ni šetati Korzom.

Isto tako znamo da većina kladionica u gradu nikako nije prijavljena i da otvaraju tek poslije 16:00, tj. kad inspekcija ode kući. Kako kladionice nisu prijavljene, tako nisu ni radnice koje bukvalno izrabljuju za 300-400 KM, a rade po 12h i nemaju hrabrosti da se žale jer znaju da će inspektori reći vlasniku i to joj je automatski otkaz.

Čak i kada pojedini inspekori uhvate nekog od “gazda” da radi na crno, da ne izdaje račune i ne plaća porez, to se riješi sa minimalnom kaznom i obeća se “gazdi” da mu niko više neće doći ove godine, bar što se kantonalne inspekcije tiče.

Da ne budemo previše strogi, ima i onih inspektora koji časno i pošteno rade svoj posao, ali su postali jako rijetki da ih se na cijelom kantonu može prebrojati na prste jedne ruke.

Ovakav rad inspekcije svi već veoma dobro znamo, ali pitamo se šta će biti sa ljudima koji su radili na tržnici u Harmanima, kako će njihove familije preživjeti, ko je “umeračio” kupiti tržnicu u samom centru grada i šta će napraviti sa njom?

Po gradu se priča da je nekima od njih ponuđeno mjesto na Gradskoj tržnici da prodaju voće i povrće, ali mi veoma dobro znamo da u centru grada pored velikih trgovačkih centara ovi “mali” prodavači neće opstati i da će brzo napustiti svoje štandove.

Pitamo se i hoće li inspekcija napokon kažnjavati sve one koji nisu prijavljeni, rade na crno, ne izdaju račune i ne plaćaju PDV ili će oni ostati NEDODIRLJIVI, a sirotinju i sve one koji imaju male radnje od kojih jedva preživljavaju i dalje kažnjavati kako bi ispunjavali svoju normu i za taj posao dobijali ogromnu platu?

Šta drugo reći nego dobrodošli u Bosnu i Hercegovinu, zemlju u kojoj stranački moćnici imaju svoje robove i kojima daju tek toliko samo da bi preživjeli sutrašnji dan, a da oni pri tome ne plaćaju poreze, nemaju prijavljene radnike i bez imalo srama hodaju Bihaćem kao da su njegovi oslobodioci !!!

krajina.ba

Related posts