Bihać: Gradonačelnik Šuhret Fazlić se sastao sa Tomášom Sedláčekom

Gradonačelnik Šuhret Fazlić se danas u Bihaću sastao sa poznatim češkim ekonomistom Tomášom Sedláčekom gdje ga je ugodnom razgovoru upoznao sa strateškim opredjeljenjima i vlasitim pristupom kada je Grad Bihać u pitanju.

Inače, Tomáš Sedláček je kolumnist i kritičar, predavač na Karlovom sveučilištu u Pragu, član češkoga nacionalnog ekonomskog vijeća, glavni makroekonomist češke banke (ČSOB) i savjetnik za ekonomska pitanja (od 2001. – 2003. godine) preminulog češkog predsjednika Vaclava Havela, koji je i napisao predgovor za Sedláčekovo poznato djelo „Ekonomija dobra i zla: traganje za ekonomskim značenjem od Gilgameša do Wall Streeta“ koje je prevedeno na 14 svjetskih jezika, a koje je Washington Post stavio na listu od pet djela iz područja ekonomije koja se moraju pročitati.

Sedláčekova značajna uloga u današnjoj ekonomiji je jer zastupa stav da etika i moral mogu oblikovati fiskalnu kulturu vlasti i javnih institucija, te da je svaka poslovna odluka i svaka odluka potrošača zapravo moralna odluka.

Grad Bihać je pronašao kao mjesto mira u kojem se nada da će kroz nekoliko dana boravka završiti svoju drugu knjigu koju svjetska javnost željno iščekuje.

Related posts