Bihać: Galijašević insistira da naplati svoj “bijeli kruh”

Primopredaju dužnosti između starog i novog gradonačelnika Grada Bihaća koja se desila u mjesecu novembru 2016. godine zasjenila je informacija da je bivši gradonačelnik Emdžad Galijašević dan prije same primopredaje podnio zahtjev za aktiviranje povlastice tzv. “bijeli kruh”.

S obzirom na ovdašnje političke prilike i rastrošni odnos političara prema državnom novcu, možda čitava situacija oko “bijelog kruha” ne bi bila toliko čudna da se Galijašević nekoliko mjeseci ranije nije javno odrekao te povlastice.

Naime, na 23. sjednici Gradskog vijeća koja je održana u mjesecu maju 2016. godine, prilikom usvajanja Prijedloga odluke o plaćama i naknadama zaposlenika Gradskog organa, tadašnji pomoćnik gradonačelnika Smail Toromanović istakao je opredijeljenost gradonačelnika Galijaševića da ne prihvati član koji se odnosi na pravo ostvarivanja plate nakon završetka mandata, odnosno tzv. “bijelog kruha”.

“Na taj način gradonačelnik još jednom šalje poruku o smanjenju povlastica izabranim zvaničnicima, odnosno njihovo stavljanje u realne okvire za našu zemlju“, kazao je tada Toromanović.

Inače, Galijašević je bio ponovni kandidat Stranke demokratske akcije za Gradonačelnika Bihaća. Međutim, nakon njegovog hapšenja zbog mita i korupcije koje se dogodilo neposredno pred Lokalne izbore 2016, odnosno nakon što je Galijašević shvatio da neće ponovo biti gradonačelnik Bihaća, čitava priča je krenula u drugom smjeru.

Kako je i sam naveo prilikom primopredaje, “bijelog kruha” se načelno odrekao jer je bio uvjeren da će ponovo pobijediti kao kandidat za gradonačelnika na Lokalnim izborima.

“Ja sam rekao da nisam za taj “bijeli kruh” ali zbog načina na koji sam ja maknut ne vidim nikakvog razlga da ne predam zahtjev da mi se aktivira ono što mi zakonom pripada. Ja cu taj kapacitet koristiti do momenta dok sebi ne nađem rješenje. To sam rekao krajem četvrtog ili početkom petog mjeseca jer sam znao da sam kandidat za gradonačelnika i da ću sigurno pobijediti”, rekao je Galijašević.

Iz njegove izjave je vidljivo da se radilo o političkom potezu a ne iskrenoj namjeri, jer bez obzira na reuzltate njegove ne/kandidature izostala je principijelnost.

Novi posao i “bijeli kruh”?

“Bijeli kruh” Galijaševiću još uvijek nije aktiviran jer su zaposlenici Gradskog organa uprave zadnju platu primili za mjesec septembar, a Galijaševića prema toj povlastici pripada plata za oktobar, pa je tek sad vrijeme da se ista aktivira.

Prema informacijama s kojima ABC portal raspolaže, unatoč činjenici da su Gradske službe zbog njegovog javnog obećanja pokušale osporiti njegov zahtjev, Galijašević je istrajan i još uvijek insistira na primjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH koji mu omogućava tu privilegiju.

S obzirom na činjenicu da je njegova plata iznosila preko 4.000 KM, primjenom tog Zakona iz Gradskog budžeta u narednih 6 mjeseci trebalo bi mu biti isplaćeno preko 24.000 KM neto, tj. njegov “bijeli kruh” bi Grad Bihać mogao koštati oko 38.000 KM u bruto iznosu.

Ukoliko se informacije koje se pojavljuju u javnosti ispostave tačnim, Galijašević je sebi našao rješenje i trebao bi biti zaposlen u Agram koncernu koji je za vrijeme nejgovog mandata započeo najveću investiciju u Gradu Bihaću, ali svoj angažman u Agramu planira ostvariti putem Ugovora o djelu kako bi zadržao „bijeli kruh“.

U situaciji u kakvu je upravo njegova politika dovela Grad Bihać, te nakon što je aktuelni gradonačelnik Šuhret Fazlić sebi snizio platu na oko 2.500 KM, takvo ponašanje bivšeg gradonačelnika je, blago rečeno, nekorektno.

abc.ba

Related posts