Bihać: Formalna saglasnost za osnivanje novih škola pri KŠC

Zbog neusklađenosti pravnih sa obrazovnim propisima Unsko-sanskog kantona i to neuslađenosti odluke o javnom interesu za finansiranje Katoličkog školskog centra „Ivan Pavao II“, ova obrazovna ustanova morat će ponovo prolaziti proceduru registracije. Naime, Skupština Unsko-sanskog kantona je svojom odlukom iz 2013. godine proglasila javni interes za rad odgojno-obrazovne ustanove Sustav katoličkih škola Škola za Europu Katolički školski centar „Ivan Pavao II“ Bihać. Nepravilnost je uočena da u trenutku donošenja ove odluke nije postojala ustanova pod ovim nazivom već samo Opća gimnazija „Ivan Pavao II“ i osnovna škola „Ivan Pavao II“ Bihać.

Početkom januara 2017-te godine Ministarstvo obrazovanja uočilo je proturječnosti između navedene odluke o proglašenju javnog interesa i kasnije potpisanog ugovora, jer se nazivi ustanova u ova dva dokumena razlikuju. Drugim riječima ne postoji pravna osnova za finansiranje medicinske i zubotehničke škole pri ovoj Ustanovi.

Nakon uočavanja nepravilnosti, Ministarstvo je pokrenulo proceduru i formiralo ekspertnu komisiju radi razmatranja elaborata o opravdanosti osnivanja novih škola pri Katoličkom školskom centru, odnosno radi davanja stručnog mišljenja o društvenoj opravdanosti osnivanja srednje medicinske škole, tako da je sve vraćeno na početak.

Komisija je danas održala sjednicu kojoj su, osim predstavnika Ministarstva, prisustvovali doktori Samir Porić i Smail Dervišević, kao i Slavo Grgić, direktor Katoličkog školskog centra. Razmatran je elaborat o društvenoj opravdanosti, te je jednoglasno dobio podršku.

Ono što je bitno, naglašeno je ovom prilikom, jeste da neće biti posljedica po učenike, školu ni zaposlene. Ranije je Skupština donijela privremeno rješenje kako bi se nastava odvijala nesmetano. Iz Ministarstva su naglasili da ulažu napore u rješavanju uočenih problema, inzistirajući na vladavini prava i poštivanju propisa u oblasti obrazovanja. – piše rtvusk.

Related posts