Bihać: Fazlić se po drugi put sastao sa stanarima boračke zgrade

Odmah po preuzimanju mandata, nakon sagledavanja sveukupne situacije, bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić krenuo je u postepeno rješavanje nagomilanih problema koje je naslijedio od svojih prethodnika. Jedan od tih problema zasigurno je i boračka zgrada na Ozimicama I čiji se završetak gradnje čeka preko sedam godina.

Još u mjesecu decembru prošle godine gradonačelnik Fazlić ugostio je predstavnike stanara boračke zgrade STO II koji još uvijek čekaju da usele u svoje stanove, a potom je obavio razgovore i sa predstavnicima Javne ustanove “Stanouprava” Bihać koja se nalazi u ulozi investitora, kao i sa izvođačem radova na licu mjesta prilikom obilaska zgrade. Želeći blagovremeno informisati stanare, na drugom sastanku održanom protekle sedmice gradonačelnik je upoznao stanare sa novim saznanjima i informacijama .

„ Zajedno sa predstavnikom investitora, izvođačem radova i nadzornim organom, obišao sam nedovršene dijelove STO II kako bi se upoznao sa trenutnim stanjem i kvalitetom do sada izvršenih radova“- rekao je gradonačelnik Fazlić.

Gradonačelnik i predstavnici stanara složili su se da je kvalitet radova zadovoljavajući, a objašnjeno je i da je riješen problem nakupljanja vode u podrumskom dijelu zgrade nastalog uslijed padavina kroz okno lifta kada je nedostajalo krovište.

“Ono što sa sigurnošću mogu reći je da će Gradska uprava u Budžetu za 2017. godinu planirati 280.000 KM za boračku zgradu. Siguran sam da će to Gradsko vijeće prihvatiti i čim se Budžet usvoji prebacit ćemo 100.000 KM operativnih sredstava kako bi se radovi početkom građevinske sezone mogli nastaviti. Budžetom USK-a je također predviđeno nekih 200.000 KM, što bi uz naplatu dva poslovna prostora i uplatom obaveznog učešća stanara čiji su stanovi završeni, moglo biti dovoljno da se ta finansijska konstrukcija zatvori i radovi na toj zgradi završe“-istakao je gradonačelnik.

Stanari su izrazili svoje zadovoljstvo interesovanjem i nastojanjima gradonačelnika u rješavanju njihovog najvećeg problema, ističući da je najvažnije obezbijediti redovan priliv sredstava kako bi se po početku građevinske sezone održala dinamika izvođena radova do završetka bez zastoja.

“Prošla vlast je uvela i praksu refinansiranja krija za one koji, pored što izmiruju kredite za stanove na koje čekaju već sedam godina, plaćaju i krije za stanove u kojima trenutno stanuju. Ni to nije redovno plaćano, pa je i po tom osnovu Grad je ostao dužan. Ovih dana krenuli smo u izmirivanje tih obaveza i uskoro ćemo ih u potpunosti izvršiti „- dodao je gradonačelnik Fazlić.

Related posts