Bihać: Ambasada Sjedinjenih Američkih Država promovirala svoje programe

Američki kutak u Bihaću u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini u utorak je organizirao prezentaciju svojih programa i grantova, te proces apliciranja. Održana prezentacija od strane Irme Harambašić, predstavnice Ureda za odnose sa javnošću Ambasade SAD u BiH, odnosi se na program malih grantova i grantova za osnaživanje žena u društvu, koje Američka ambasada dodjeljuje nevladinim i neprofitnim organizacija, obrazovnim institucijama, te nezavisnim medijima. Prezentacija se odnosi na

Prezentaciji je prisustvovalo više od pedeset zainteresiranih predstavnika navedenih organizacija sa prostora USK-a. Prisutni su imali priliku čuti sve informacije vezane za tri granta za koje je Javni poziv raspisala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Ured za odnose s javnošću, a na koja mogu aplicirati: Program male potpore Komisije za demokraciju, Program male potpore za osnaživanje žena, te Kulturne i obrazovne programe.

Program male podrške Komisije za demokraciju

Ukupna raspoloživa sredstva po ovom javnom pozivu su 500.000,00 USD do raspoloživosti sredstava. Rok za apliciranje na ovaj javni poziv je 16.12.2016. godine, predviđeni rokovi implementacije projekata za koje budu odobrena sredstava su najviše do 18 mjeseci počevši od srdine slijedeće godine. Na javni poziv mogu aplicirati sve neprofitne organizacije, obrazovne ustanove i neovisni mediji. Ovaj program će podržati napore nevladinih udruženja kako bi se omogućilo veće sudjelovanje građana u borbi protiv korupcije, sprječavanju „odliva mozgova”, povećanje ljudskih prava (uključujući i rodne ravnopravnosti i prava osoba s invaliditetom), izgradnju tolerantnog i multietničkog društva, podršku nezavisnih medija, borbu protiv nasilnog ekstremizma i zaštitu okoliša.

Projektni prijedlozi odnose se na jednu od slijedećih tema: antikorupcijske programe i povećanje transparentnosti; ljudska prava, uključujući prava za osobe s invaliditetom i LGBT zajednice; zapošljavanje mladih i aktivizam; okoliš, uključujući energetsku učinkovitost, klimatske promjene, zagađenje zraka i gospodarenje otpadom; medije; Euroatlantske integracije, borbu protiv nasilnog ekstremizma. Proračun za jedan projektni prijedlog unutar Programa ne prelazi 25.000 USD. Ambasada SAD će ocijeniti prijedloge prispjele e-mailom do 16. decembra 2016. do 17:00 sati.

Program male potpore za osnaživanje žena

Ukupna raspoloživa sredstva po ovom javnom pozivu su 350.000,00 USD do raspoloživosti sredstava. Rok za apliciranje na ovaj javni poziv je 09. decembra 2016. godine, predviđeni rokovi implementacije projekata za koje budu odobrena sredstava su 18 mjeseci, kao u prethodnom programu. Na javni poziv mogu aplicirati sve neprofitne organizacije, obrazovne ustanove i nezavisni mediji. Program male podrške za osnaživanje žena odnosi se na podrške inicijativama za promociju ženskog vodstva i političkog, ekonomskog i socijalnog osnaživanja žena širom Bosne i Hercegovine. Posebno dobrodošli prijedlozi za projekte odnose se na: ekonomsko osnaživanje žena i djevojaka; promicanje sudjelovanja žena u politici kao birača, kandidata i zagovornika; osnaživanje žena i djevojaka da postanu lideri u svojim školama, zajednicama i zemlji; prevenciju rodno uvjetovanog nasilja; povećanje sudjelovanja žena u sigurnosti, uključujući programe s ciljem borbe protiv nasilnog ekstremizma; te na podizanje javne svijesti o ženskim zdravstvenim problemima. Proračun za jedan projektni prijedlog unutar Programa ne prelazi 25.000 USD. Ambasada SAD će ocijeniti prijedloge prispjele do 09. decembra 2016. do 17:00 sati.

Kulturni i obrazovni programi

Ambasada SAD upravlja Programom malih grantova za podršku kulturnih i obrazovnih aktivnosti u Bosni i Hercegovini za promociju međusobnog razumijevanja između naroda BiH i SAD-a. Grantovi su generalno rangirani između 1.000 i 15,000,00 USD. Projektni prijedlozi trebaju jasno pokazati kako unaprijediti razumijevanje američke kulture i vrijednostima među građanima Bosne i Hercegovine. Prijedlozi grantova se pregledavaju u kontinuitetu, a mogu se podnijeti 3-6 mjeseci prije planiranih događaja ili aktivnosti.
Više informacija o mogućnostima dodjele podrški može se dobiti slanjem upita na mail: SarajevoOPAGrants@state.gov
Važno je napomenuti da organizacije mogu podnijeti jednu prijavu po programu. – piše reprezent.

Related posts