BiH nema jakog brenda obuće: Strancima trebamo kao snaga

Fabrike proizvode kvalitetnu obuću za strane proizvođače koji kasnije mnogo više zarađuju na prodaju tih istih proizvoda.

Proizvođači obuće u BiH ostvaruju kontinuirane uspjehe, ali glavni problem je u tome što većina fabrika radi lohn poslove. To znači da se obuća izradi u našoj zemlji za strane proizvođače, koji kasnije mnogo više zarađuju na prodaji tih istih proizvoda. Sa iskustvom i reputacijom koje imaju, logičan potez firmi iz BiH je pokretanje domaćeg brenda. To je zahtijevan poduhvat i kod proizvođača ima inicijativa da BiH konačno dobije vlastiti brend, ali cijeli proces teče jako sporo.

Nedostatak repromaterijala

Sekretar Udruženja za tekstilnu, kožarsko-prerađivačku i gumarsku industriju Jasmina Zejnilagić izjavila je za Faktor kako su proizvođači istakli da je pokretanje domaćeg brenda prioritet za dalji napredak sektora, ali još nema pomaka.

– To je zahtijevan posao, pogotovo u situaciji gdje se proizvodnja zasniva na lohn poslovima. Mi smo primorani na uvoz sirovine i to je osnovni razlog nepokretanja vlastitog proizvoda – rekla je Zejnilagić.

Repromaterijal se uglavnom uvozi iz Kine i Indije. Nekadašnje bazne industrije više nema, a za sada ne postoje ni naznake skorog oporavka.

Nema kadra

Ilija Jevtić, direktor firme Alfa, koja zapošljava oko 350 radnika, izjavio je za Faktor kako bazne industrije neće ni biti dok strani ulagači ne počnu da odlaze sa našeg tržišta.

– Tada će se neko sjetiti da nam ona treba, a bojim se da će firme biti itekako oštećene – dodao je Jevtić.

Firme iz BiH su već dostigle evropski nivo u proizvodnji obuće i konkurentne su kada se radi o cijeni. Sada, kada je vrijeme za slijedeći korak, nedostaju konkretni koraci.

– U Udruženju se sastanemo i pričamo, ali nemamo moć da nešto pokrenemo. Naša firma bi mogla da podrži sam proces proizvodnje, ali mi u BiH još nemamo kadra koji bi vodio cijeli projekat, od menadžera, marketinga, promocije, prodaje, itd. Stranci to imaju, i mi im trebamo kao snaga i kvalitetan dobavljač – zaključio je Jevtić.

(A. Šećunović/Faktor.ba)

Related posts