BiH jedina u Evropi nema zakon: Vantjelesna oplodnja brojnim parovima šansa za potomstvo

Nermina i Eldar Delić iz Sarajeva bili su u braku skoro tri godine kada su shvatili da ne mogu ostvariti potomstvo te su odlučili potražiti pomoć i na drugi način zasnovati porodicu, piše bh. novinska agencija Patria.

Odlučili su pokušati sa medicinski pomognutom oplodnjom (IVF) te je Nermina posjetila Bahceci centar za ginekologiju, neplodnost i vantjelesnu oplodnju, a zatim je počela dolaziti zajedno sa suprugom. Nermina objašnjava da iako je sve bilo uredu te da nije bila riječ o sterilitetu jednostavno nije dolazilo do začeća.

– Kada smo nekim svojim prijateljima rekli da ćemo pokušati vantjelesnu oplodnju imali smo čudna pitanja „kako ćete dobiti dijete iz epruvete“ i slično – kaže Nermina.

S obzirom da u FBiH ne postoji Zakon o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom koji nije dobio podršku Federalnog parlamenta u dva navrata, finansiranje IVF postupaka ide ne teret parova. Da se usvojio ovaj zakon, parovi bi imali pravo na dva plaćena postupka.

– Država je takva kakva jeste, mladim parovima nije omogućen besplatan postupak. Mi smo prvi put posudili novac i to oko 8.000 KM.

Prvi put kad je ostala trudna, Nermina se porodila u 29. sedmici te je nakon sedam dana beba umrla. Nermina objašnjava da je to bio težak period za nju i njenog supruga.

– Zahvaljujući Bahceci timu i uz podršku supruga odlučili smo se i za drugi postupak. Sada sam u 27. sedmici i super se osjećam. Nemam nikakve smetnje, vrlo sam aktivna. Presretna sam i zahvalna i doktoru i Bahceci centru i dragom Bogu – kaže Nermina.

Drugi postupak platili su oko 2.500 KM. Nermina smatra da ukoliko se ne promijeni odnos države prema parovima koji ne mogu ostvariti potomstvo i sami isfinansirati postupak, oni će otići iz BiH.

Iz Bahceci centra ističu da bi donošenje zakona uveliko olakšalo parovima.

– Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u Evropi koja nema zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji. Usvajanje ovog zakona je od izuzetnog značaja za državu i sve njene građane, i mišljenja smo da svi moramo tražiti način da se ovaj zakon što prije usvoji kako bi osigurali ostvarivanje potomstva za parove koji se suočavaju s problemom neplodnosti, a takvih je oko 17% u našoj zemlji – kazao je Irfan Lazović, direktor Bahceci BiH IVF Centra.

Neplodnost je podjednako zastupljena i kod muškaraca i kod žena, tačnije: 40% žene, 40% muškarci, a u 15-20% slučajeva je to zajednički ili neobjašnjiv problem. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije Bosna i Hercegovina je jedna od šest zemalja svijeta s najnižom stopom plodnosti, koja iznosi 1,2 djeteta po ženi. Vantjelesna oplodnja je nekad jedini način za parove koji pate od neplodnosti da ostvare potomstvo, ali nažalost mnogi parovi nisu u mogućnosti da snose troškove koje iziskuje postupak vantjelesne oplodnje.

Iz Bahceci centra ističu da se ovim zakonom reguliše pravo na reproduktivno zdravlje koje predstavlja dio općih ljudskih prava, a uključuje slobodno i svjesno odlučivanje o najpovoljnijem vremenu za roditeljstvo, za rađanje željenog broja djece, dostupnost informacija, kao i pravo na najviše standarde zaštite seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

U zemljama zapadne Evrope državne institucije finansiraju po nekoliko postupaka, u Hrvatskoj 4, Sloveniji 6, u Srbiji država finansira 2 postupka. U RS, Fond zdravstvenog osiguranja finansira 2 postupka.

Related posts