BiH glavna tema u Briselu: Evo šta su rekli evropski zvaničnici

Evropski zvaničnici pozdravili su odluku Vijeća za opće poslove (GAC) Evropske unije da prihvati zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo u EU i uputi nalog Evropskoj komisiji za pripremu upitnika za BiH.

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn pozdravio je odluku GAC-a, istakavši kako je Evropska komisija spremna raditi sa BiH na ovom važnom koraku.

Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz na društvenoj mreži Twitter izrazio je podršku BiH na njenom evropskom putu, javlja Anadolu Agency (AA).

– Drago mi je što vidim da je Evropsko vijeće proslijedilo zahtjev za članstvo Evropskoj komisiji! Puna podrška BiH na njenom evropskom putu – napisao je šef austrijske diplomatije.

Zastupnica u Europskom parlamentu Tanja Fajon pozdravila je zaključke GAC-a i zeleno svjetlo za dalje razmatranje aplikacije za članstvo BiH u EU.

– Državljani BiH zaslužuju posvećenost lidera reformama – napisala je Fajon.

Na današnjoj sjednici Vijeća za opće poslove Evropske unije, kojom je predsjedavao delegirani ministar Vlade Republike Slovačke Ivan Korčok, prihvaćen je zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji i dat nalog Evropskoj komisiji za pripremu upitnika za BiH.

Nakon što je zahtjev za članstvo u Evropsku uniju predat u februaru ove godine i nakon što su ispunjeni svi uslovi evropske agende koji su neophodni za razmatranje aplikacije, Vijeće Evropske unije je danas u Briselu i formalno zatražilo od Evropske komisije da podnese svoje mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji. To znači da će Bosna i Hercegovina u narednom periodu dobiti set od nekoliko hiljada pitanja na koja treba dati odgovor.

Brzina kojom će Bosna i Hercegovina proći kroz “proces mišljenja” koji počinje danas, zavisiće u potpunosti od njene vlasti, ocijenio je izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Christian Dan Preda nakon što je Vijeće Evropske unije u utorak pozvalo Evropsku komisiju (EK) da započne s procesom izrade mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU, prenosi Anadolu Agency (AA).

– Toplo pozdravljam ovu dugoočekivanu odluku koja BiH čvrsto stavlja na evropski put. U isto vrijeme, moram napomenuti da zeleno svjetlo od Vijeća dolazi sedam mjeseci nakon formalnog podnošenja zahtjeva za članstvo, sedam mjeseci tokom kojih su odluke o preostalim uslovima, neophodnih da Vijeće preispita zahtjev, teško donesene zbog političkih nesuglasica u BiH – kazao je Dan Preda.

Related posts