BiH će danas imati usvojenu rezoluciju: Jednoglasano protiv izgradnje odlagališta nuklearnog otpada

Nakon što je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (PD PSBiH) usvojio rezoluciju kojom se BiH oštro protivi izgradnju odlagališta nuklearnog otpada u mjestu Trgovska Gora, na granici BiH i Hrvatske, to će danas učiniti i delegati Doma naroda PS BiH.

Iako u suprotnosti sa svim evropskim konvencijama Hrvatska još uvijek ne odustaje od izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na granici s BiH.

Trgovska gora u hrvatskoj općini Dvor udaljena je manje od tri kilometra od granice s BiH, a ta lokacija je ispresijecana vodotokovima koji predstavljaju centralno slivno područje prema rijekama Uni i Kupi.

Diskutabilno je zbog čega je Hrvatska, pored nekoliko opcija, izabrala baš Trgovsku Goru za izgradnju odlagališta, ako je poznato da je to područje veoma trusno, a zemljište propusno. U slučaju nekog incidenta, poput zemljotresa, posljedice bi bile nesagledive za cijelu zapadnu BiH, ali i za Hrvatsku.

U međuvremenu BiH aktivno pregovara s Hrvatskom o opciji odustajanja od ideje izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na granici s BiH. Usaglašena je jedinstvena rezolucija kojim se BiH protivi tom projektu. Rezolucija će danas definitivno biti potvrđena i u Domu naroda PS BiH.

U cijeli proces uključeno je iministarstvo vanjskih poslova BiH kao i Predsjedništvo BiH, u cilju lobiranja i iznalaženja najboljeg rješenja diplomatskim putem.

Delegat u Domu naroda Mario Karamatić rekao je da ukoliko se rezolucijom i diplomatskim putem ne postigne ništa, BiH će pravdu tražiti kod međunarodnih institucija.

Izgradnjom odlagališta na predviđenoj lokaciji direktno bi bilo ugroženo 230.000 stanovnika u BiH, ali i Hrvatskoj.

klix.ba

Related posts