Bh. građani dižu kredite da odu na more

Povećani računi za električnu energiju, veća izdvajanja za izlaske, gorivo, ali i putovanja opustoše kućne proračune velikog broja stanovnika Bosne i Hercegovine u ljetnim mjesecima. Samo za ljetovanje četveročlana porodica iz BiH treba izdvojiti skoro dvije i pol prosječne plaće u Bosni i Hercegovini, piše Večernji list BiH.

Uzimajući u obzir pojedine ponude, za jedan dan polupansiona na različitim turističkim destinacijama na Jadranu cijene se kreću od 40 do 120 KM po osobi. Prosječna cijena ljetovanja za četveročlanu porodicu za sedam dana u Hrvatskoj, naprimjer, iznosi minimalno 1280 KM (u junu ili septembru), dok je ta cijena u srcu sezone (juli, august) veća od 2000 KM.

Imajući u vidu da je prosječna plaća u BiH 830 KM, očigledno je da je za skromni odlazak na more prosječne četveročlane bh. porodice potrebno izdvojiti najmanje dvije i pol prosječne plaće. Ako tome dodamo troškove mjesečne potrošačke košarice koja, prema sindikalnim izračunima, iznosi jednu i pol prosječnu plaću, može se zaključiti da u slučaju sedmodnevnog ljetovanja četveročlanoj bh. porodici za preživjeti mjesec trebaju četiri prosječne plaće.

Istina je da je dio mjesečnih troškova unutar kućanstava, koji ulaze u potrošačku košaricu, u slučaju odlaska na ljetovanje manji s obzirom na to da je, recimo, hrana ušla u troškove na moru, ali su veći pri povratku kući. Zbog visokih temperatura pale se klima-uređaji koji su, prema tvrdnjama građana, povisili račune za električnu energiju čak i za trideset posto.

“Račun za struju u junu iznosio mi je 96 KM, dok je račun za juli 130 KM, a razlog tome je klima-uređaj koji zbog vrućina gotovo stalno radi”, kazao nam je jedan Mostarac.

Zbog svega navedenog, veliki broj stanovnika se u ovim mjesecima odlučuje na podizanje kredita kako bi mogao izmiriti sve troškove, ali i priuštiti sebi nekoliko dana boravka na moru. Naime, u turističkim agencijama diljem BiH već nekoliko godina naglašavaju kako je velik broj onih koji ljetuju na kredit. Gotovo sve turističke agencije svojim klijentima nude aranžmane u više rata.

U bankama nude namjenske kredite za ljetovanje koji su, kako kažu, iz godine u godinu sve traženiji. Ovisno o visini aranžmana, najčešće se odlučuju na iznose do 2.000 KM, ali iznosi kredita ovise prvenstveno o kreditnoj sposobnosti klijenta. Neke banke nude kredit i do 5.000 maraka bez jamaca. U bankama ističu da je za plaćanje ljetovanja najbolje podizati kredite s rokom otplate do jedne ili najduže dvije godine.

“Što je kraće razdoblje otplate, klijent plaća manje kamate po kreditu, što svakako ide u njegovu korist”, navode iz banaka.

Related posts