Besplatno omogućeno studiranje u Sloveniji učenicima sa prostora USK-a

Kako smo saznali od Ogrešević Senada, profesora “Druge srednje škole” Velika Kladuša, određen broj učenika sa područja Velike Kladuše, Bužima i Cazina upisao je fakultete u Republici Sloveniji. Na osnovu upita i inicijative učenika srednjih škola, profesor Ogrešević je organizirao posjetu „informativnim danima“ fakulteta u Sloveniji, kako bi učenicima što više približio informacije o mogućnostima studiranja u Sloveniji. Bitno je naglasiti da je za državljane Bosne i Hercegovine studiranje na državnim fakultetima u Sloveniji besplatno.

Prva posjeta bila je Fakultetu za informaciske studije. Pored navedenog fakulteta učenicima su se predstavili i Fakultet za industristrijski inžinjering, te Fakultet za organizacijske studije. Gostoprimstvo domaćina je bilo zaista za svaku pohvalu. Nakon predstavljanja tri fakulteta, učenici su posjetili Ljubljanu, gdje su u grupama obišli sljedeće fakultete:Biotehniška fakulteta, Ekonomska fakulteta, Fakulteta za arhikteturu, Fakulteta za strojništvo, Fakulteta za pomorstvo i promet, Medicinska fakulteta, Zdravstvena fakulteta, Filozofska fakulteta, Fakulteta za družbene vede

Fakulteta za elektrotehniku, Fakulteta za farmaciju, Fakulteta za gradbeništvo i geodezija, Fakulteta za računalistvo i informatike, Naravoslovnotehniška fakulteta, Akademija za glazbo, Fakultet za socijalno delo, Fakulteta za sport
Fakultet za turizam, Fuds i Fakultet za matematiku i fiziku.

Na osnovu Sporazuma koji je Republika Slovenija potpisala sa vijećem ministara BiH 2014. godine, za bosanske učenike obezbjeđen je besplatan studij, Radna dozvola na 2 godine, stalni boravak, Studenski servis, bonovi i prevoz.

Jedan dio učenika je samoinicijativno posjetio i druge fakultete. Pored posjeta fakultetima u Sloveniji dogovoreno je s dekanima nekoliko fakulteta da se isti fakulteti predstave u Velikoj Kladuši 17.02.2017. godine u općinskoj vjećnici u 12 sati.

Učenicima završnih razreda će predstaviti:
1. Fakulteta za industrijski inžinjering, s programom inžinjering i vozila
2. Fakulteta informacije studije, program informatika
3. Fakulteta za organizacijske studije, program Menadžment kakovosti
4. Visoka škola za upravljanje podezelja GRM, Upravljanje podezelja
5. Fakulteta za uporabne studije, Medkulturni menedžment

Kontakt osoba za dodatne informacije:
Ogrešević Senad, dipl. ecc.
Mala Kladusa 161
tel.br.061 500 885
037 720 111

reprezent.ba

Related posts