BeIT Konferencija, Bihać 10.05.2018, Hotel Emporium

10. maja 2018. godine u Bihaću se po prvi put održava konferencija o informacijskim tehnologijama (IT), nazvana BeIT. Konferencija ima za cilj da promoviše informacijske tehnologije u Bihaću i Unsko sanskom kantonu.

Kako smo suočeni sa sve većim odlaskom mladih sa područja Unsko sanskog kantona, ovakvim događajima želimo lokalnoj zajednici i privrednim subjektima da naglasimo važnost IT sektora, a koji pored turizma ima veliku perspektivu na ovom području. Pored turizma, na USK i Gradu Bihaću IT sektor predstavlja perspektivnu privrednu granu koja u značajnoj mjeri može poboljšati ekonomsku situaciju. IT sektor predstavlja jedan od rijetkih sektora u kojem mjesto, komunalna i ostala infrastruktura nisu presudni za obavljanje djelatnosti, odnosno dobijanje posla, a samim tim se pruža veća šansa za mlade ljude da se bave IT.

Svjetski trendovi govore, posebno u zemljama u razvoju, da mladi ljudi koji nisu završili obrazovanje blisko IT, sve više mijenjaju zanimanja i postaju uspješni u IT sektoru. Suprotno od toga da povećavamo broj upisanih srednjoškolaca u medicinske smjerove srednjih i viših škola, istim možemo omogućiti više sadržaja na kojima će vidjeti prednosti IT i mogućnosti stvaranja karijere, a samim tim i povećati šansu da ostanu i započnu IT karijeru ovdje.

Današnji stepen razvoja IT uglavnom se odgleda u razvoju nekoliko povezanih sektora poput Cloud Computinga, umjetne inteligencije i Machine Learninga, te IoT-a, a sve to uokvireno u Web i Mobile razvoj.

Konferencija BeIT daće naglasak upravo na ova područja IT-a, gdje će uz vrhunske predavače konferencija postati najveći događaj ove godine u Bihaću. Predavači na konferenciji biće stručnjaci iz područja Cloud Computinga, Web i Mobile Developmenta te umjetne inteligencije i IoT-a, a koji imaju ogromno iskustvo te predstavljaju vodeće stručnjake iz ovih oblasti, koji dolaze iz Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Rumunije i Bosne i Hercegovine.

U toku konferencije biće organiziran okrugli sto na temu razvoja IT sektora u Bosni i Hercegovini posebno na području USK. Organizatori konferencije su Razvojna Agencija USK, Univerzitet u Bihaću i IT kompanije iz Bihaća okupljene u organizaciju Bihać Developers.

Related posts