Bazeni, tereni, saune: Kakve vile se mogu iznajmiti u BiH?

Bosna i Hercegovina posljednjih nekoliko godina postala je prava turistička atrakcija. Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da su najčešći gosti koji žele da vide sve ljepote BiH Hrvati, Srbijanci, Slovenci, Arapi, Turci, Italijani, Nijemci i Poljaci.

Sve više je onih koji obilaze Sarajevo, Mostar, Počitelj i druge bh. gradove, te uživaju u raftingu rijekama, biciklizmu, planinarenju i skijanju na bh. planinama.

Najviše je posjetitelja koji odsjedaju u hostelima, hotelima i privatnim apartmanima u blizini centra grada, ali sve veći broj kuća i vila sa bazenima koje se iznajmljuju na nekoliko dana, govori da ima i onih koji biraju ovakav odmor u BiH.

Posebno se to odnosi na mnogobrojne stanovnike arapskih zemalja, koji sve češće iznajmljuju vikendice koje se nalaze u prelijepom prirodnom ambijentu, daleko od saobraćajne gužve i gradske vreve.

Kuće za kratki odmor koje, pored atraktivnog enterijera, imaju i vanjski ili unutrašnji bazen, saune, uređena dvorišta, sportske terene i slično, iznajmljuju i bh. građani. Kako nam je rekao vlasnik jedne od kuća, Bosanci najčešće dolaze na produženi vikend, a neki organizuju i proslave rođendana, momačke i djevojačke večeri.

Na stranicama Booking i Airbnb pogledali smo koliko košta takvo zadovoljstvo.

Cijene vila se kreću od 400 do 4.000 KM za tri noći, što je najkraći mogući period za boravak, i to u zavisnosti od vremenskog perioda, veličine kuće, lokacije, sadržaja i naravno luksuza.

Kuće u blizini Sarajeva su najskuplje te se njihova cijena korištenja kreće od 1.200 KM do 4.000 KM za tri noći. Nešto jeftinije su u Hercegovini gdje se cijene kreću od 440 KM do 1.300 KM, isto tako za tri noći. Najjeftinije vile sa bazenima i dodatnim sadržajima koje su nude na pomenutim web stranicama pronašli smo u blizini Bihaća i Visokog.

faktor.ba

 

Related posts