BAJRIĆ: Vlada USK je ove godine osigurala grant od 50.000 KM

Ministrica zdravstva u Vladi Unsko-sanskog kantona (USK) Dragana Bajrić (SBB) razgovarala je s menadžmentom Opće bolnice u Sanskom Mostu o aktuelnoj problematici u radu ove kantonalne ustanove te iznalaženju načina da se popravi njena finansijska stabilnost.

Rebalans Zavoda

S njom je u posjeti Sanskom Mostu bio i dr. Almin Handanagić (SDA), direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) USK, putem koga se Opća bolnica finansira realizacijom potpisanih ugovora o zdravstvenim uslugama.

– Upoznali smo se s osnovnim problemom u radu Opće bolnice Sanski Most, a to je nedostatak 300.000 KM na godišnjem nivou. Vlada USK nije u mogućnosti u ovoj godini riješiti finansijski problem bolnice, ali je 50.000 KM grant sredstava aktuelno i bit će uskoro realizirano. Priznavanje više medicinskih timova za sansku zdravstvenu ustanovu moglo bi dugoročno stabilizirati njeno poslovanje, ali to je dio posla između ZZO USK i bolnice – kazala je Bajrić.

S druge strane, Handanagić je kazao da je ZZO nedavno pomogao Opću bolnicu pozajmicom od 150.000 KM, ali da se razgovaralo o nekim trajnim rješenjima. Dodao je da će sanskoj bolnici nastojati pomoći kroz predstojeći rebalans Zavoda te kroz projekte pojačavanja ljekarskih timova za anesteziju i pedijatriju.

– Dobar posao mogli bi napraviti resorno ministarstvo i Vlada USK kroz reorganizaciju poslovanja bolnice, kroz rasterećenje nekih službi koje su finansijski preopterećene, kao i kroz bolju saradnju Opće i Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” – smatra Handanagić.

Što se tiče priznavanja ljekarskih timova za četiri medicinske grane, odnosno odjela bolnice, Handanagić kaže da to zavisi od zakonskih rješenja.

Tri tima

– Problem je nedovoljan broj osiguranih osoba iz općina Sanski Most i Ključ koje pokriva Opća bolnica, tako da ne možemo imati po tri ljekarska tima iz pedijatrije, hirurgije, anesteziologije te interne medicine i neurologije – objašnjava dr. Handanagić.

U Općoj bolnici u Sanskom Mostu svake godine na odjelima hirurgije i ginekologije obavi se 500 većih i oko 1.000 manjih operativnih zahvata.
Štednja i racionalizacija

Zbog poteškoća u finansiranju zaposlenici Opće bolnice ne primaju plaće prema kolektivnom ugovoru koji važi za ostale zaposlene u zdravstvenom sektoru. Zaposlenici kroz mjere štednje i racionalizacije od svoje plaće čuvaju ovu ustanovu od daljnjeg posrnuća.

Pacijenti Ključa i Sanskog Mosta ovdje se liječe jer je KB u Bihaću udaljena 125 kilometara. Sanskoj ustanovi nedostaju i bolja dijagnostika te kadrovi, koji vrlo brzo nakon dolaska opet odlaze.

avaz.ba

Related posts