Azilante naziva majmunima: Bošnjak među vodećim neonacistima u Njemačkoj

Roditelji su mu iz BiH, zove se Safet Babić, a uprkos svom porijeklu, on je predsjednik ogranka ekstremno desničarske Nacionalističke partije Njemačke (NDP) za grad Trier. Kao kandidat NDP-a nastupao je na izborima za Europarlament, Bundestag, na lokalnim izborima, da bi 2009. čak uspio ući u gradsko vijeće Triera.

U politici je već 15 godina, ali ga i dalje smatraju rijetko redikuloznom političkom pojavom u Njemačkoj, piše Express.hr.

U aprilu ove godine osuđen je na četiri mjeseca uslovno zbog svega što je izgovorio u februaru 2014. ispred zgrade za smještaj tražitelja azila u Trieru. “To su majmuni u ljudskom obliku koje treba poslati nazad u Afriku skupa s bananama”, rekao je i za tražitelje azila i za okupljenje protudemonstrante.

Tih dana Babić je imao pune ruke posla. NPD je organizirao tri okupljanja na kojima se Babić kroz megafon derao o “ciganima”, “beračima pamuka” i sličnom, sve zato što je smatrao da ti ljudi ugrožavaju život i sigurnost Nijemaca poput njega. U većinu dućana i kafića po gradu nisu ga, doduše, stanovnici Triera ni ranije puštali ući jer je i prije imao običaj govoriti takve stvari, a 2010. sud u Trieru osudio ga je na sedam mjeseci uvjetno zbog napada i nanošenja tjelesnih ozljeda. Koga je napado i ozlijedio?

Očito nekoga za koga je smatrao da nije dovoljno Nijemac za razliku od njega i drugova iz NPD-a.

Safet Babić, inače, doista jest rođen u Njemačkoj, 1981. u gradu Hanauu na zapadu Njemačke, ali su se njegovi za stalno iz BiH doselili tek s izbijanjem rata u BiH, da bi on njemačko državljanstvo uspio dobiti tek 1997.

Sljedeće godine učlanio se prvo u ekstremnu organizaciju “Junge Landsmannschaft Ostdeutschland”, a kratko potom i u pomladak NPD-a “Junge Nationaldemokraten”. Isprva je tajio da je član ekstremne desnice. No, 2002. izašao je iz ormara, kandidirao se na izborima za studentsko vijeće na lokalnom univerzitetu i – prošao. Imao je samo 21 godinu, a već su ga potrčali intervjuirati i Spiegel i Frankfurter Rundschau.

Jer doista nije svakidašnje naići na golobradog pronacističkog desničara iz BiH koji se zove Safet i usto preziva Babić. 2003. već je bio poznati i nije ga volio skoro niko, prvenstveno zbog izjava poput one da je 8. maja 1945., datum kapitulacije nacističke Njemačke, “dan poniženja”.

Sljedeće godine postalo je jasno da ga ne vole čak niti svi u NPD-u, pa su neki izlazili iz stranke zbog “Ausländera” koji zauzima relativno visoka mjesta na izbornim listama. Sve je to Babić preživio i uspio se do vrha gradske organizacije NPD-a. Što bi nekoga moglo i iznenaditi jer ga karizma obilazi u širokom luku, a javne nastupe kakve upražnjava ne bi mu smislio ni najgori neprijatelj.

U jednom od rijetkih Imbissa u Trieru u kojem ga puštaju, uhvatili su ga svojedobno kako s uživanjem proždire döner (kebab) natopljen ljutim umakom, jelo koje se prvenstveno povezuje s doseljenicima, koliko god ga obožavaju i Nijemci, jer je riječ o jelu koje su u Njemačku donijeli doseljenici iz Turske. Prije otprilike godinu dana ispred lokalne kasarne upriličio je protestni performans s “šifriranom” porukom “Njemačka Nijemcima”. Video je naišao na oduševljenje kompletne lijeve scene, centra, pa i konzervativnih krugova upućenih na CDU.

Related posts