Austrijski ambasador o referendumu: Sutra bih se prvo zapitao ko je bogat a ko siromašan

Oni koji u Bosni i Hercegovini prave štimung nacionalizma i podižu tenzije u zemlji, i vraćaju se na retoriku podjela i rata, u stvari štete interesu svog naroda ali i drugim ljudima. To su stvari zbog kojih privreda – kroz nove investicije – teško ili nikako ne može da napreduje dalje.
Poručio je ovo u izjavi za novinsku agenciju Patria austrijski ambasador u Bosni i Hercegovini Martin Pammer.

Dosta oštre i jasne kritike međunarodne javnosti izazvao je referendum o proslavi 9. januara u Republici Srpskoj, koji bi se u ovom bh. entitetu trebao održati u nedjelju.

Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana RS, jer diskriminira druga dva naroda u RS. Vlasti iz Banja Luke ne žele prihvatiti odluku Suda, zbog čega je predsjednik RS Milorad Dodik pokrenuo referendum o ovom pitanju. Druga odluka Ustavnog suda bila je zabrana najavljenog referenduma, ali ni nju političari koji predvode bh. entitet Republiku Srpku ne žele ispoštovati.

Referendumsko pitanje o kojem će se građani Republike Srpske izjasniti glasi: “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?”.

Ambasador Pammer kaže da je situacija ozbiljna zbog toga što kroz referendum akteri u Republici Srpskoj dovode u pitanje Dejtonski sporazum i dejtonski okvir uređenja Bosne i Hercegovine, a to može narušiti ekonomsku stabilnost zemlje.

Pammer smatra da građani BiH trebaju znati da su za njih sada najvežnije reforme i napredak zemlje prema Evropskoj uniji. Referendum u Republici Srspkoj, tema referenduma, su stvari koje su povezane za prošlost i vrijeme rata. I one nisu dobre, i ni su za budućnost.

– Ako bi izbjegli takve stvari, onda bi u zemlji bilo puno više napretka i investicija, ne samo iz Austrije, koja je investitor broj jedan u BiH, nego i iz drugih zemalja – kaže Pammer.

Ambasador Pammer podsjeća da je Ustavni sud svugdje u svijetu posljednja instanca u zemlji, sviđale se nekome njegove odluke ili ne. Ako neko ne poštuje Ustavnu sud, onda on sam sebe stavlja izvan pravnih okriva, piše Patria.

Related posts