Armin Marić iz Bosanske Krupe -ekološki ambasador, veliko priznanje i zvanje

Kako prirodne ljepote u kojima živimo u općini Bosanska Krupa,Unsko-sanskom kantonu i Bosni i Hercegovini uživati i istovremeno ih čuvati za buduće generacije ,kako učiti da je prirodno bogatstvo osnova kvalitetnog života,najbolje rezultate ima u obrazovanju mladih o toj problematici ,od njihovih prvih koraka.

Bistra voda,čist zrak,zdravo tlo su bogatsvo u kojem je rođen ,rastao i porastao do ekološkog ambasadora Armin Marić učenik gimnazije iz Bosanske Krupe.Ekologijom se uz znanje u porodici,svojom voljom, počeo baviti još u Osnovnoj školi.

Krajem mjeseca augusta je dobio veliko proiznanje,za sebe,svoju porodicu,grad,ali državu Bosnu i Hercegovinu.

Armin Marić iz Bosanske Krupe je između više hiljada učenika i studenata iz čitavog svijeta odabran za Tunza Eco Generation za BiH i naše šire područje.

Tunza Eco Generation je pokret osnovan 2003. od strane Samsung Engineering-a i UNEP-a, programa UN-a za okoliš, u cilju promovisanja aktivizma mladih i očuvanja životne sredine. Kroz Tunza Eco Generation pokret, mladi iz čitavog svijeta dobivaju priliku da podijele svoja iskustva u zaštiti okoliša, da razmjenjuju ideje i predstavljaju svoju regiju na međunarodnom nivou.

Od nekoliko hiljada učenika i studenata iz čitavog svijeta, prema strogim kriterijima stručnog žirija odabrana su samo 33 ambasadora, uključujući i Armina. Oni koji su konkursom izabrani za ekološkog ambasadora Tunza eko generacije predstavljaju svoju državu i regiju na svjetskom nivou.

Armin je jedini iz BiH, a iz Evrope su prosli on i jedan momak sa Kosova.
Biti ambasador ispred Tunza ekološkog pokreta podrazumijeva veliku odgovornost, ali i mogućnost da se skrene pažnja na sve regionalne ekološke probleme na svjetskom nivou. Mandat traje šest mjeseci i nakon toga, ako se pokaže aktivnim i dobrim, Armin može postati kontinentalni ambasador, što uključuje i određene nagrade.

Armin se prijavio se na internacionalni konkurs svojim motivacionim pismom i sestomjesečnim razrađenim programom rada koji obuhvata nekoliko cjelina. Zadatak mu je bio da svaki mjesec, nakon odrađene misije, napiđe izvjestaj, razmijeni iskustva i informacije sa drugim ambasadorima,a morao je biti stalno aktivan na platformi, dodavati fotografije i sl. Armin je postao ambasador i radit će sljedećih 6 mjeseci, nakon cega će dobiti certifikat.Njegova mis ija je pocela i traje do februra.

Nakon ove misije, pruz mu se mogućnost da postane kontinentalni eco – ambasador, uz vrijedne nagrade koje slijede.

U slobodno vrijeme Armin Marić već duže vremena aktivno podržava rad Mreže za izgradnju mira koja u svom radu podupire i promovira izbor i rad eko-ambasadora svijeta.

Related posts