Apel policije: Ne objavljujte na Facebooku da idete na godišnji odmor!

Policija RS-a se pohvalila rezultatima za prvih šest mjeseci ove godine kada se radi o rasvijetljenim krađama i hapšenju provalnika.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a apeliralo je na građane da u sezoni godišnjih odmora preduzmu dodatne mjere zaštite svoje imovine i tako smanje rizik od provala.

Potencijalna opasnost

U entitetskoj policiji pohvalili su se rezultatima za prvih šest mjeseci ove godine kada se radi o rasvijetljenim krađama i hapšenju provalnika, ali i upozorili građane na niz mjera i aktivnosti koje mogu sami preduzeti kako bi i sebi i njima olakšali posao. Među prvima je opasnost koja se raširila pojavom društvenih mreža, odnosno označavanje odsustva ili “tagovanje” na inostranim destinacijama, koje su potencijalnim provalnicima signal da su stan ili kuća prazni.

– Na društvenim mrežama ne treba ostavljati poruke o odsustvu, nego obavijestiti lično samo one koje je neophodno. Fotografije i označavanje se uvijek mogu uraditi i kada se vratite kući. Raditi to dok nikoga nema je rizično i već stvara potencijalnu opasnost od provale, a nedostaje još jedino da se objavi i gdje je ključ “sakriven” – istakla je za Faktor Mirna Miljanović, portparolka MUP-a RS-a.

U Policiji RS-a su naglasili da trenutno provode pojačane aktivnosti, posebno preventivne, na polju zaštite imovine građana.

Prema njihovoj statistici, u prvih šest mjeseci ove godine smanjen je broj teških krađa za 5,9 posto u odnosu na isti period prošle godine.
U ovom periodu evidentirano je 1.015 teških krađa, a u 125 slučajeva radilo se o pokušajima krađe. Nadležnim tužilaštvima podneseno je 936 izvještaja protiv 513 osoba, dok su najčešći objekti provala i krađa bili kuće i stanovi (437), zatim trgovine i kafići (145), te garaže, podrumi i šupe (119) i drugo.

Skrivena mjesta

– Kako bi se zaštitili od provalnika i svoje domaćinstvo učinili sigurnijim, građanima savjetujemo da tokom odsustva ne ostavljaju otvorene prozore ili balkonska vrata, niti spuštene roletne. Vrijednosti, poput novca i nakita, treba dati na čuvanje nekom od povjerenja. Preporuka je i da se ključevi od stana ne ostavljaju na “skrivenim mjestima”, nego da se daju pouzdanoj osobi koja će češće obilaziti kuću ili stan, povremeno ih osvijetliti i prazniti poštansko sanduče, kako bi se stekao utisak da tu neko boravi – objasnila je Miljanović.

Statistika za šest mjeseci 2016. u RS-u

1.015 teških krađa

513 osumnjičenih provalnika

437 kuća i stanova opljačkano

(B. Spasenić/Faktor.ba)

Related posts