Redakcija mojusk

U teškom finansijskom stanju u kojem se nalazi Dom zdravlja Bihać i zdravstvo u USK općenito, nelogična je odluka menadžmenta Doma zdravlja Bihać da zauvijek eliminiraju vlastiti izvor značajnih prihoda od zakupa.

Naime, v.d. Azra Hasić direktorica Doma zdravlja izdala je obavijest o otkazu ugovora o zakupu sa apotekom Bpharm, koja plaća kiriju Domu zdravlja Bihać u mjesečnom iznosu od 7.605 KM.

Iz pravne službe Bpharma ističu da su do sada Domu zdravlja Bihać uplatili ukupno 456.300 KM kirije sa PDVom, te da ni jedan mjesec nisu zakasnili. Odluka direktorice im se čini nelogičnom, zbog koje ne gube samo oni nego i ova zdravstvena ustanova i njeni pacijenti.

Naime, u pravnoj službi Bpharma ističu da ovdje nije samo problem što im nisu produžili Ugovor o zakupu nakon 4 molbe da to učinu, nego što nakon tog čina Dom zdravlja zauvjek gubi mogućnost da bilo kome drugom iznajmi prostor apoteke.

Naime, u međuvremenu je u Službenim novinama Federacije BiH (44/12 ; 23/13 i 27/14) a u vezi sa zakonom o Apotekarskim djelatnostima, utvrđen pravilnik o bližim uvjetima i kriterijumima za osnivanje i obavljanje apotekarske djelatnosti…zbog ograničenja od 400 metara cestovne povezanosti ali i demografskih ograničenja, više neće biti moguće imati apotekarsku djelatnost s obzirom da se već ovim činom protjeruje ona koja je prije stupanja na snagu pravilnika zatečena na terenu.

Blizu pola miliona maraka koje je Dom zdravlja Bihać do sada ostvario zakupom od ove vrste djelatnosti više neće biti opcija, što menadžment zna ali olako odbacije preferirajući lične animozitete nad ekonomskom logikom i stvarnom brigom za ustanovu i pacijente.

-Ne postoje zakonske prepreke da se zakup ne produži ali Bpharm je prinuđen na sudski spor. Nadamo se da će oni izgubiti spor ali tako da neće izgubiti prihode, a sigurno treba utvrditi i ličnu odgovornost menadžmenta Doma zdravlja koji donose nesavjesne odluke na trajnu finansijsku štetu ove zdravstvene ustanove- saopćili su iz pravne službe Bpharma.

Prilozi:

-Obavijest o otkazu Ugovora o zakupu

-Odgovor na Obavjest

-Primjer mjesečne fakture

-Više zahtjeva za produženje Ugovora

-Konto kartica (ukupnih prihoda Doma zdravlja)

-Službene novine i kriteriji