Amir Purić: Veliku Kladušu čekaju četiri teške godine

Pobjedu za načelnika Velike Kladuše odnio je presuđeni ratni zločinac Fikret Abdić. O uzrocima i posljedicama Abdićeve pobjede za Vijesti.ba, govori Amir Purić, novinar iz Velike Kladuše.

“Bilo je jasno da će Fikret Abdić pobijediti u Velikoj Kladuši još onoga dana kada smo saznali da opozicija nije postigla dogovor o jednom zajedničkom kandidatu za načelnika”, ističe Purić.

Po njegovom mišljenju za to najveću krivicu snose SDA i DNZ, dvije najjače “anti-abdićevske” stranke.

Međutim, Purić smatra da Abdićeva pobjeda, ma kako naizgled uvjerljivo izgledala, može se ispostaviti pirovom.

“Prvo, on je dobio četiri hiljade glasova manje nego nezavisni kandidat kojeg je podržavao na prethodnim izborima, što pokazuje da mu se biračko tijelo rapidno osipa”, mišljenja je Purić.

Drugo, njegova Laburistička stranka, po svim prilikama, nije osvojila natpolovičnu većinu u općinskom vijeću. Ukoliko bi ostale stranke postigle dogovor mogu imati prevlast u vijeću i tako u potpunosti kontrolirati Abdića, pa i izglasati mu nepovjerenje, dodaje on.

Ipak smatra da se to neće desiti, jer su opozicione stranke u Velikoj Kladuši politički impotentne i kratkovidne, te je izvjesnija opcija da će Laburisti pronaći koalicionog partnera.

“Ako pretpostavimo da SDA, DNZ i A-SDA sigurno neće koalirati s njima, Abdiću i Laburistima preostaju nezavisna lista “Pokrenimo Kladušu”, koja će vjerovatno imati tri vijećnika, i Demokratska fronta sa dva kao potencijalni koalicioni partneri”, kaže Purić.

No, da ne ulazimo prerano u kalkulacije, izvjesno je tek da Velikoj Kladuši slijede četiri teške godine bez stabilne vlasti, kao što su i prethodne četiri bile, zaključio je Purić.

(Vijesti.ba)

Related posts