Amela Frljučkić: Mlada harmonikašica studira na dva fakulteta

Sljedeću akademsku godinu, odnosno master studij, slušat će u Italiji i Sloveniji.

U rubrici Predstavljamo vam… donosimo priču o mladoj, talentiranoj, harmonikašici Ameli Frljučkić, koja je nedavno odbranila diplomski rad, iako u djetinjstvu, kako nam je otkrila, nije bila zainteresirana za ovaj instrument. Kako su godine prolazile bila je sve bolja, a uporedo je završila još jednu srednju školu i studira na još jednom fakultetu.

Frljučkić je rođena u Podgorici, a od devete godine počela je svirati harmoniku u klasi profesora Omera Đurđevića. Nakon završene niže muzičke škole nastavila se školovati u Srednjoj školi za muzičke talente „André Navarra“ u Podgorici u klasi doktora Saše Markovića. Srednjoškolsko obrazovanje završila je 2012. kao đak generacije, a dobitnica je državne nagrade „Luča“.

Instrument za dječake

Osim muzičku, odličnim uspjehom završila je i školu za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“, također u Podgorici. U Sarajevo je potom upisala Muzičku akademiju na kojoj je diplomirala prije dva mjeseca u klasi prof. dr. Belme Šarančić-Nahodović.

Zahvaljujući dobrim rezultatima tokom studiranja, tri godine zaredom bila je dobitnica stipendije za najbolje studente. Talentirana harmonikašica studentica je treće godine na Fakultetu političkih nauka, na Odsjeku za politologiju.

– Kada sam upisala muzičku školu, nisam bila sretna što sviram harmoniku, jer sam smatrala kako je to instrument za dječake i za folk muziku. Međutim, veoma brzo sam se uvjerila da to nije tako, pa sam već u dvanaestoj godini odlučila kako ću biti profesionalna muzičarka. Bavljenje umjetnošću zahtijeva mnogo uloženog vremena i odricanja, ali i daje ono što nijedna druga profesija ne može, prije svega poseban doživljaj i mogućnost sjajne neverbalne komunikacije – ističe mlada Frljučkić.

Stotinu koncerata

Hvali se kako je do sada imala više od stotinu koncerata, te kako je svaki posebna priča, jer su, napominje, okolnosti prije i u toku nastupa uvijek drugačije kao i publika čija energija nije uvijek ista.

– Teško je izdvojiti najvažnije koncerte, jer svakom pristupam podjednako odgovorno i trudim se što bolje spremiti kako bi publika bila zadovoljna, ali i ja. Ipak, izdvojila bih one u Rožajama nakon kojeg mi je uručena zahvalnica za unapređenje kulture u tom gradu te diplomski koncert koji je značajan po tome što je označio kraj prvog ciklusa studija – kazala je Frljučkić i naglasila kako je osvojila 12 međunarodnih nagrada.

Sljedeću akademsku godinu, odnosno master studij slušat će u Italiji i Sloveniji.

(S. B./Faktor.ba)

Related posts