Ambasador Ferguson odgovorio Dodiku: Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson odgovorio je na pismo koje mu je uputio predsjednik entiteta RS Milorad Dodik.

Ferguson smatra da obrazloženje koje je pratilo odluku Narodne skupštine Republike Srpske vrlo jasno pokazuje da predloženi referendum o Danu Republike Srpske predstavlja izazov zakonskom autoritetu odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz ambasade te zemlje u BiH.

Ambasador je to naveo u odgovoru na otvoreno pismo koje mu je uputio Dodik, uz napomenu da je uvijek prihvatao da Republika Srpska ima zakonsko pravo da održava referendume o pitanjima koja su u okviru njenih nadležnosti kao entiteta i u skladu s Ustavom BiH. Prema Dejtonskom sporazumu, odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće, naveo je također Ferguson.

– To je osnov po kome je Ujedinjeno Kraljevstvo izrazilo zabrinutost u vezi sa referendumom, zajedno s visokim predstavnikom i drugim međunarodnim partnerima. Politička retorika koja se čuje sa svih strana zadnjih dana ne doprinosi ničemu. Nadamo se da će se ove zabrinutosti moći otkloniti putem mirnog i konstruktivnog dijaloga – naglasio je britanski ambasador u odgovoru na pismo Milorada Dodika.

(Faktor.ba)

Related posts