Ambasada SAD-a pozvala sve strane da poštuju odluku Ustavnog suda BiH

Ambasada SAD-a u BiH pozvala je sve strane da poštuju današnju odluku Ustavnog suda BiH, ističući da je nadležnost Suda jasno definisana u Aneksu 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma čime je Sud ovlašten za rješavanje sporova između različitih nivoa vlasti.

Uputili su apel rukovodstvu Republike Srpske da se uzdrži od održavanja referenduma jer bi to bilo direktno kršenje odluke Suda.

Naglašavaju da bi nepoštivanje odluke Suda značilo podrivanje pravne države, stavljanje RS-a u izolaciju i nesigurnost i direktno osporavanje državnog pravosuđa.

– Ovakve politike nisu u interesu građana Bosne i Hercegovine, time ni građana Republike Srpske, jer se svi oni suočavaju s brojnim socijalnim i ekonomskim problemima. Ukoliko se, uprkos odluci Ustavnog suda, nastavi sa aktivnostima vezanim za referendum, to će predstavljati prijetnju vladavini zakona, te na taj način i prijetnju stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu zemlje – navedeno je u saopćenju.

Iz ambasade ističu da je Dejtonski mirovni sporazum međunarodni mirovni sporazum čije osporavanje ne može proći bez posljedica.

– Sjedinjene Države i međunarodna zajednica su izuzetno puno uložili u mir, stabilnost i prosperitet BiH. Mi nećemo prihvatiti pokušaje opstruiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma niti slabljenja institucija BiH. Sjedinjene Američke Države napominju da su ambasadori zemalja članica Vijeća za implementaciju mira na sastanku Upravnog odbora koji je održan 30. augusta 2016. ponovno potvrdili svoju podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu i nedvosmislenu opredijeljenost za teritorijalni integritet i osnovnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta koji nemaju pravo otcjepljenja.

Jasno su rekli da neće tolerisati nikakvo kršenje Opšteg okvira mirovnog sporazuma, uključujući, ali ne ograničavajući se na, pokušaje otcjepljenja. Mi čvrsto stojimo iza tih izjava – saopćeno je.

Related posts