Amarildo Mulić izabran za predsjednika Asocijacije „Parkovi Dinarida“

Danas je u Parku prirode Lonjsko polje (HR) održana VI sjednica Upravnog odbora NVO „Parkovi Dinarida“ na kojoj je kao član UO prisustvovao i direktor JP Nacionalni park „Una“ d.o.o. Bihać Amarildo Mulić.

Jedna od tačaka na ovoj sjednici je bila izbor novog predsjednika Upravnog odbora NVO „Parkovi Dinaridi“ koji kroz funkciju predsjednika pored predsjedavanja Upravnim odborom ujedno i predstavlja organizaciju.

Nakon predlaganja kandidata za ovu dužnost direktor NP Una Amarildo Mulić je jednoglasno izabran na dužnost predsjednika NVO „Parkovi Dinarida“ u predstojećem mandatu.

Obzirom na ulogu i važnost Asocijacije koja okuplja gotovo sve parkove na području Dinarida, ovaj izbor predstavlja veliko priznanje Amarildu Muliću za dosadašnji rad, ali isto tako i Nacionalnom parku Una na čijem je čelu od početka uspostave NP Una što su prepoznale i kolege iz oblasti zaštite prirode iz cijele regije. Pored priznanja ova dužnost nosi dodatne i velike obaveze obzirom da se radi o velikom projektu i području kojeg pokriva, a posebno ako se uzme u obzir činjenica da predsjednik Asocijacije dužnost ne vrši kroz profesionalni angažman.

O Asocijaciji “Parkovi Dinarida“

Inicijativa o formiranju regionalnog saveza zaštićenih područja na prostoru zemalja Dinarskog luka jedan je od rezultata koji su proizašli iz projekta „Parkovi Dinarskog luka“. Implementator ovog projekta bio je Svjetski fond za zaštitu prirode-WWF. Mrežu Parkova Dinarida čini preko 70 zaštićenih područja iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije. Članovi Parkova Dinarida su također i fizička lica, ljubitelji prirode i prijatelji mreže od njenog osnivanja. Službena asocijacija “Parkovi Dinarida – mreža zaštićenih područja Dinarida” osnovana je u Podgorici krajem 2014. godine.

Related posts