Amar Ajdinović, umjetnik i karikaturista: Čovjek čije djelo krasi stan Francesca Tottija

Tridesetpetogodišnji Sarajlija Amar Ajdinović karikaturom se bavi posljednjih pet godina, a njegovi radovi oduševljavaju brojne korisnike društvenih mreža, ali i mnoge poznate ličnosti.

U razgovoru sa Amarom, saznajemo da je riječ o svestranoj osobi – on je karikaturist, dizajner, ilustrator, kaligraf i profesor.

– Karikaturom sam se počeo baviti kada sam shvatio da našem društvu nedostaje originalnosti i duhovitosti, a onda se moj hobi pretvorio u malu radionicu, a zatim sam to prenio u studio koji se bavi digitalnim crtanjem. Cilj je, ustvari, kreirati originalne poklone koji ističu posebnost svake individue, budući da svako od nas nosi svoj karakter. Ja to prenesem na crtež i iznenađenje i oduševljenje je neizbježno, jer je riječ o neočekivanom poklonu – kaže Amar za Faktor.

Na pitanje da li se od ovog posla može živjeti, Amar odgovora potvrdno, a onda objašnjava i razlog.

– Umjetnik može živjeti od svog posla u BiH, ukoliko je dobar u onome što radi, ako je vrijedan i vrlo malo spava i ako je prilagodljiv i strpljiv u zahtjevima naručioca – ističe Ajdinović.

Povodom trinaeste godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva RBiH, Alije Izetbegovića, Amar je na sebi svojsten način, onako kako on to najbolje zna, odlučio odati počast omiljenom predsjedniku.

– Iako nemam običaj crtati osobe iz političkog svijeta, bio sam inspiriran likom i djelom prvog predsjednika Predsjedništva RBiH. Nakon nezavisnosti Republike BiH, čitajuci njegove knjige, a i razmišljajući o njegovoj biografiji , nacrtao sam za mene historijski momenat kojeg se sjećam kao dječak. Riječ je o 14. oktobru davne 1991. godine u Skupštini RBiH, kada je ratni zločinac Radovan Karadžić zaprijetio: “Nemojte misliti da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak, jer muslimanski narod ne može da se odbrani ako bude rata ovdje!”, na šta mu je predsjednik Izetbegović hrabro i sigurno odgovorio: “Muslimanski narod neće nestati. To ja poručujem gospodinu Karadžiću”, nakon čega se začuo gromoglasan aplauz. Sjećam se tog momenta i to su bile hrabre i odlučne riječi ljudi koji srcem vole i brane svoj narod i domovinu – prisjeća se Amar. Upravo je taj momenat Amar nacrtao i objavio na svom Facebook profilu.

Naš sagovornik sarađivao je sa brojnim glumcima, sportistima, umjetnicima, muzičarima i drugim licima sa TV ekrana. Za Faktor posebno ističe svoju saradnju sa kapitenom Rome, Francescom Tottijem, čiji zid u dnevnom boravku krasi upravo Amarov poklon, karikatura sa likom poznatog fudbalera.

– To je moj poklon njemu za rođendan i ponosno mogu reći da je bio izrazito oduševljen – kazao je Amar. Inače, Tottiju je prije dvije godine ovaj poklon uručio direktor fudbalske škole Valter Adis Junuzović.

U našoj fotogaleriji pogledajte kako izgledaju Bruce Lee, Severina, Enis Bešlagić, Frank Sinatra, Angelina Jolie, Emir Hadžihafizbegović i mnogi drugi, kada ih nacrta talentirani Amar.

(M. Dž./Faktor.ba, Foto: Facebook)

Related posts