Alda Alagić iz Sanskog Mosta, predaje arhitekturu u Seulu

Alda Alagić, arhitektica iz holandskog Ajndhovena, još 2008. godine skrenula je pažnju na sebe kvalitetnim diplomskim radom na Univerzitetu za arhitekturu u istom gradu, za koji je dobila čistu desetku. Tema rada bio je most u njenom rodnom Sanskom Mostu, koji je izazvao pažnju struke i holandske javnosti, kako zbog njenog talenta tako i potrebe da na taj način poveže dvije prijateljske zemlje.

Brišu se granice

Nekoliko godina kasnije ova uspješna arhitektica privodi kraju doktorsku tezu, a lijepo priznanje za njen dosadašnji rad nedavno je stiglo iz daleke Koreje.

Pozvana sam s Univerziteta Soongsil u Seulu da jednu godinu budem gostujući predavač na Arhitektonskom fakultetu – rekla nam je Sanjanka, inače profesor na Fakultetu za arhitekturu i urbanizam u Tilburgu.

– Fokus je na tzv. regionalizaciji gradova koja prelazi tradicionalne administrativne granice. U toj priči gradovi sarađuju na zajedničkim temama koje se jave zbog nužde ili ekonomskih šansi. Zanimljiv primjer su poplave koje su pogodile našu regiju u maju prošle godine, kada se nije gledalo gdje su općinske, a gdje državne granice – pojašnjava Alagić.

Uređena zemlja

U Seulu se, kako kaže, brzo navikla i sve je bolje nego što je očekivala.

Koreja je uređena zemlja. Polovina stanovništva živi u glavnom gradu, koji je za svoju veličinu neuobičajeno miran i siguran. Metro sistem jedan je najboljih u svijetu, a hvale se i najbržim internetom – kaže ova mlada Bosanka, čija kompletna porodica godinama volontira u bh. zajednici u Holandiji.

inmedia.ba

Related posts