Alarmantno: Učestali slučajevi incesta na području USK

Policija u Velikoj Kladuši privela je muškarca Š.M. (66) iz tog grada, koji je osumnjičen da je seksualno iskorištavao 19-godišnju kćerku, potvrđeno je iz Policijske stanice, a ovaj u nizu šokantnih slučajeva incesta u USK zgrozio je javnost.

“U protekli ponedjeljak obratila nam se 19-godišnjakinja i prijavila da je otac seksualno zlostavlja. Također, ona je policiji ispričala i da je otac vodio drugim nepoznatim muškim osobama koje su je seksualno iskorištavale. Dalji rad na dokumentovanju krivičnog djela koje je okvalifikovano kao silovanje i navođenje na prostituciju nastavljaju policijski istražitelji”, rekla je za “Nezavisne” Snežana Galić, portparol MUP-a USK.

Kako nezvanično saznajemo, otac je već duže vrijeme na ovaj način iskorištavao svoju kćerku i od drugih osoba naplaćivao seksualne usluge.

Kćerki je prijetio ubistvom kako ne bi nikome rekla za to, da bi ona ipak naposlijetku smogla dovoljno snage i sve prijavila policiji.

Inače, slučajevi incesta na području USK nisu rijetki u posljednje vrijeme, a jedan od njih je zabilježen prije nešto više od mjesec dana na području Bihaća, kada su pripadnici policije u tom gradu priveli R.M. (47), koji je osumnjičen da je pokušao seksualno napastvovati kćerku A.M. (21).

“Policiji se obratila ženska osoba i prijavila da ju je otac prisiljavao na seksualni odnos, nakon čega je ona uspjela pobjeći, pri čemu je zadobila lakše tjelesne povrede”, saopštili su tada iz policije.

Također, policija je u Bihaću početkom februara ove godine uhapsila 30-godišnjeg muškarca kojeg je bivša supruga prijavila da se samozadovoljavao pred njihovom šestogodišnjom kćerkom koja se nalazila kod njega.

Riječ je muškarcu i ženi koji su se razveli prije godinu dana, nakon čega je djevojčica pripala majci, s tim što je sud naložio da dijete određeni dio vremena treba da provodi i kod oca.

Psiholog Edin Biščević kaže da žrtve incesta prolaze kroz najbrutalnije oblike seksualnog zlostavljanja i da proživljavaju pravi pakao, koji često dovodi do nastanka posttraumatskog poremećaja, ali i do trajnih promjena ličnosti.

“Žrtve zbog toga kasnije imaju problema u zasnivanju heteroseksualnih veza, porodice, a potom se sve to prenosi i na njihovu djecu, čime se formira svojevrstan začarani krug”, navodi Biščević.

On je mišljenja kako se protiv ove pošasti treba i mora boriti svim sredstvima koja stoje na raspolaganju društvenoj zajednici.

Mnogo stručnjaka iz oblasti mentalnog zdravlja kaže da se znatan broj incestnih slučajeva (spolni odnos između osoba u bliskom krvnom srodstvu) nikada ne otkrije, a kako se odvijaju u privatnom porodičnom krugu, zbog straha, stida i nemoći se rijetko prijavljuju.

nezavisne.com

Related posts