Alarmantna situacija na bh. cestama: Veliki broj vozača nema položen vozački ispit

Najveći broj saobraćajnih nezgoda na području Kantona Sarajevo, kaže Dragan Lukač.

Stanje sigurnosti na području Federacije u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine karakterizira smanjenje broja izvršenih krivičnih djela za 684, stoji u izvještaju Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova koji je na jučerašnjoj sjednici usvojila Vlada FBiH.

U izvještaju se kaže da je broj poginulih u saobraćajnim nesrećama smanjen za 2,7 posto, međutim u posljednje vrijeme na području FBiH evidentan je povećan broj nesreća na cestama, a što je za Faktor potvrdio i Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije (FUP).

Stanje sigurnosti na području Federacije u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine karakterizira smanjenje broja izvršenih krivičnih djela za 684, stoji u izvještaju Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova koji je na jučerašnjoj sjednici usvojila Vlada FBiH. U izvještaju se kaže da je broj poginulih u saobraćajnim nesrećama smanjen za 2,7 posto, međutim u posljednje vrijeme na području FBiH evidentan je povećan broj nesreća na cestama, a što je za Faktor potvrdio i Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije (FUP).

Teške posljedice

– Kada je riječ o stanju sigurnosti na cestama, najprije moram naglasiti da Federalna uprava policije nema nikakvu nadležnost u vezi sa problematikom prometa i neke stvari u tom smislu će se morati mijenjati. To je nadležnost kantonalnih MUP-ova. Te brojke su dosta porazne i one su duže vrijeme takve. Mi već nekoliko posljednjih godina imamo veliki broj saobraćajnih nesreća sa teškim posljedicama. Sa smrtnim ishodima, teškim tjelesnim ozljedama, velikom materijalnom štetom – govori nam Lukač.

Dodaje kako je zbog svega evidentno da se moraju poduzimati određene mjere.

– Iz tih razloga na nivou Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova ministar i ja smo u situaciji da idemo sa jednom inicijativom. Naime, vrlo brzo ćemo ići prema Vladi FBiH da se izmijeni Zakon o unutarnjim poslovima FBiH u kojem bi se proširila nadležnost MUP-a FBiH. Tačnije, dala nadležnost kontrole sigurnosti saobraćaja na magistralnim putevima u FBiH u nadležnost Federalnog MUP-a. Smatramo da bi to donijelo rezultate, jer je najveći broj tih saobraćajnih nesreća upravo na tim cestama – rekao nam je Lukač.dragan-lukac-fup-29122015-MZUpozorava da su uzroci saobraćajnih nesreća različiti.

Vozački ispit

– Najčešće je to prebrza vožnja, tehnička neispravnost vozila. Zatim vožnja pod utjecajem alkohola. Postoji i veliki broj sudionika u prometu koji uopće nemaju položen vozački ispit. To je naročito prisutno na području Kantona Sarajevo. I najveći broj saobraćajnih nezgoda jeste na području Sarajevskog kantona – rekao nam je Lukač.

(E. Duvnjak – Šalaka/Faktor.ba/Foto: M. Živojević)

Related posts