Alarmantan pad broja vakcinisane djece: Vraćaju se bolesti za koje smo mislili da si iskorijenjene

Bez vakcina čovječanstvo ne bi propalo, ali bismo se probudili u svijetu naših pradjedova, kada je svako deseto dijete umiralo prije prve godine života, kaže dr. Sanjin Musa

Procent vakcinisane djece u svijetu je u proteklih 15 godina pao za 20 posto, a čak 30 posto djece do treće godine starosti ne primi obaveznih 11 vakcina za imunitet, pokazalo je novo istraživanje koje je objavio UNICEF. Stručnjaci UNICEF-a upozoravaju da ovakav pad broja vakcinisane djece ugrožava kolektivni imunitet u tolikoj mjeri da se ponovo vraćaju epidemije malih boginja (morbila), hepatitisa B i dječije paralize, bolesti koje i kod odraslih mogu izazvati izuzetno teške posljedice, poput zapaljenja moždanih ovojnica, karcinoma jetre, djelimične ili potpune paralize…

MN: Strah od nuspojava

Drastično smanjen postotak vakcinisane djece direktna je posljedica brojnih kampanja protiv vakcinacije koje se posljednjih godina vode u zemljama diljem svijeta, a ovaj negativan trend nije zaobišao ni Bosnu i Hercegovinu i zemlje regiona. Medijski izvještaji o slučajevima djece koja su nakon primljene vakcine razvila trajni invaliditet, autizam i druge teške komplikacije i bolesti izazivaju paniku kod roditelja koji, u strahu od mogućih nuspojava, odbijaju da vakcinišu djecu.

Standardi Svjetske zdravstvene organizacije podrazumijevaju procent između 93 i 95 posto vakcinisanog stanovništva kako bi se omogućila zaštita od zaraznih bolesti. U našoj zemlji, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, taj procent je manji od 90 posto, a kod revakcinacije je ispod 70 posto. Cijepljenje je jedan od najboljih načina kojim roditelji mogu zaštiti djecu od potencijalno opasnih bolesti. Bolesti koje se mogu prevenirati cijepljenjem mogu imati veoma ozbiljne posljedice, zahtijevati hospitalizaciju, ili čak završiti smrtnim ishodom, kaže za Faktor dr. Sanjin Musa iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

– Analiza provedbe programa imunizacije u Federaciji ukazuje na to da većina roditelja shvaća vrijednost imunizacije. Ipak, u 2015. godini evidentiran je nešto niži obuhvat imunizacijom u odnosu na prethodne godine, što je, između ostalog, bio rezultat nestašice na globalnom nivou i problema nabavke kombiniranog cjepiva s acelularnim pertusisom. Cijepljenje se obavljalo i u privatnom sektoru, naročito u većim gradovima – navodi Musa.

Epidemija morbila

Posljedica nevakcinisanja je i ponovno prisustvo pojedinih bolesti za koje se uglavnom smatralo da su iskorijenjene, poput difterije i morbila. Na području FBiH 2014. godine pojavila se epidemija morbila od kojih je te godine oboljelo više od 3.000 osoba, većinom necijepljenih ili nepotpuno cijepljenih. U 2015. godini oboljelih od ove bolesti bilo je oko 2.000, a više od 500 pacijenata je moralo biti hospitalizirano. Zahvaljujući učinkovitim programima imunizacije, većina roditelja nije imala priliku vidjeti teške posljedice koje mogu donijeti bolesti koje se preveniraju cijepljenjem, ističe dr. Musa.

– Dolazi do promjene u percepciji rizika, strah od bolesti zamijenjen je strahom od preventivne mjere. Tome naročito doprinosi neodgovorno informiranje. Roditeljima je teško razlikovati provjerenu informaciju od dezinformacije. Medicinska i naučna zajednica su saglasni: ne postoje razlozi za necijepljenje djece – veli naš sagovornik.

Bez vakcina čovječanstvo ne bi propalo, ali bismo se probudili u svijetu naših pradjedova, kada je svako deseto dijete umiralo prije prve godine života, zaključuje dr. Sanjin Musa.

Novčane kazne do 2.000 KM

Vakcinacija je u BiH obavezna za djecu i mlade protiv deset infektivnih bolesti: tuberkuloza, hepatitis B, difterija, veliki kašalj, tetanus, dječija paraliza, infekcije uzrokovane hemofilusom tipa B, morbili, rubeola i parotitis. Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u Federaciji BiH, nepridržavanje ove obaveze povlači za sobom i novčane kazne za roditelje, koje se kreću od 100 do 2.000 KM, zavisno od vrste prekršaja.

Statistike pokazuju da otprilike jedno dijete na milion vakcinisanih može dobiti teže komplikacije nakon vakcinisanja. Međutim, proizvođači vakcina i ljekari najčešće se ograđuju argumentom da se ne može pouzdano dokazati kako su te komplikacije direktna posljedica primljene vakcine.

Related posts