Ahmed Kemal Baysak, počasni konzul BiH u Turskoj: Ljubav prema zemlji predaka je velika

Izložbe u Izmiru organizirao brojnim umjetnicima među kojima su: Mirsada Baljić, Izet Alečković, Edin Numankadić, Dževdet Nikočević… Svake godine ide u Srebrenicu, sada vodi delegaciju od 120 ljudi. Bio je načelnik općine Karsiyaka, najbogatije općine u Izmiru.

Piše Merima ČUSTOVIĆ

Ulagati u zemlju svojih predaka jedna je od glavnih misija Ahmeda Kemala Baysaka (83), porijeklom Grebo iz Trebinja, rođenog u Izmiru. Od 2002. godine on je počasni generalni konzul Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj. Neumoran na tom putu, svakodnevno traži načine kako našu zemlju učiniti poželjnijim mjestom za život, posebno mladima. Važno je spomenuti i da je za vrijeme agresije na našu zemlju pomagao bh. izbjeglicama, pružao im utočište, hranu, lijekove, a više puta je sa svojom suprugom i prijateljima dolazio da na licu mjesta utvrdi kako najbolje može pomoći. Ljubav koju gaji prema BiH nema granica i bezuvjetna je.

Moramo raditi

– I danas u BiH dođem najmanje jednom mjesečno, a ako imam vremena i dvaput. Znam doći ujutro i otići predvečer. Moj dedo i nena su došli u Tursku, a ja sam već četvrta generacija koja tamo živi. Ali, nikad nismo prekinuli komunikaciju s porodicom u BiH – priča nam na razumljivom bosanskom dobro raspoloženi Baysak, ističući da je jezik učio od djeda i nene.

S njim smo razgovarali u ugodnom ambijentu sarajevske galerije „Preporod“. Zatekli smo ga na kafi i baklavi kod prijateljice njegove porodice, umjetnice Mirsade Baljić, kojoj je prije desetak dana u Izmiru organizirao izložbu „Snoviđenja“, o kojoj su brujili turski mediji. A prije Baljić, izložbe je organizirao i Izetu Alečkoviću, Edinu Numankadiću, Dževdetu Nikočeviću… Kaže da tu neće stati i dodaje da je zaljubljenik u umjetnost. Ima vlastitu kolekciju umjetnina koje je kupovao ili dobijao na poklon.

– Moramo raditi, to je normalno. Turski slikari trebaju upoznati ovdašnje. Koliko možemo, želimo da pomognemo i da ih povezujemo. Dobro ide, dobro će biti. Sad imamo Balkanski festival narodnih igara, u okviru kojeg će biti i kolektivna izložba, gdje opet očekujemo bh. umjetnike. Podržavamo trgovinu, obrazovanje i umjetnost, jer je to važno za napredak zemlje – naglasio je Baysak.

Ovaj put, ističe, u BiH je došao iz dva razloga: prvi je obilježavanje 21. godišnjice genocida u Srebrenici, a drugi je upoznavanje i povezivanje porodica iz Turske, koje su izgubile kontakte sa svojim precima u BiH i Sandžaku.

– Tu su i Turci koji žele upoznati BiH. Inače, svake godine idem u Srebrenicu. Ovaj put vodim delegaciju od 120 ljudi. Bošnjaci moraju barem jednom otići u Srebrenicu. Moramo novim generacijama govoriti o tome, da znaju šta su naši Bošnjaci doživjeli, da se ne zaboravi. Nemamo nikakave osvetoljubive namjere, ali zaboraviti ne smijemo! Mogu zločinci poricati genocid, džaba im. Svijet zna šta se dogodilo – jasan je Baysak.

Počasni građanin

Na našu konstataciju da je neumoran u bezuvjetnoj pomoći BiH, ponosno je kroz osmijeh konstatirao da smo mu dali mnogo nagrada, pa mora da trči. Prisjeća se da je, između ostalog, počasni građanin Sarajeva, Goražda, Bihaća, Zeničko-dobojskog kantona, a trg u Kaknju nazvan je njegovim imenom.

– Želja nam je je da mladi imaju dobro obrazovanje, stari dobru njegu. Da ljudi ne ginu, da se mladi mogu brzo zaposliti, da ne bude rata, terorizma, da sve bude ispunjeno umjetnošću i kulturom. Da živimo u svijetu u kojem vlada mir. Želimo da našim budućim generacijama ostavimo takav svijet – poručio je Baysak.

U periodu između 1994. i 1999. godine bio je načelnik općine Karsiyaka, najbogatije općine u Izmiru, koja broji oko 650.000 stanovnika.

(Faktor.ba)

Related posts