Agencija za privatizaciju prodaje imovinu Agrokomerca u Karlovcu

Od privrednog giganta koji je nekad upošljavao preko 13 hiljada ljudi, te je surađivao sa jednakim brojem kooperanata, više nije ostalo ništa osim vrijedne imovine za koju se već godinama vodi borba. Kladuški Agrokomerc i krajiška privreda su najveće žrtve poslijeratne privatizacije koja je ekonomski uništila ovaj kraj…

Iako prava tržišna vrijednost 41 nekretnine u vlasništvu Agrokomerca u bivšim državama SFRJ nikad nije u potpunosti utvrđena, špekulira se kako je ona veća od nekoliko stotina miliona maraka. Upravo su se ovog slučaja kroz zadnjih nekoliko godina doticali i istaknuti bh. ekonomski analitičari koji su nerijetko upozoravali da je cilj Vlade FBiH konačna rasprodaja cijele imovine, ali daleko ispod tržišne vrijednosti. Ovo se polako ispostavlja tačnim, obzirom da Agencija za privatizaciju već nekoliko mjeseci bezuspješno pokušava rasprodati imovinu Agrokomerca u Karlovcu, tačnije distributivni centar te četiri poslovna prostora koji su se opet našli na natječaju objavljenom ovog mjeseca.

Prema stručnom mišljenju sudskog vještaka Asima Ibrahimpašića, vrijednost četiri poslovna prostora na površini većoj od 400m2 procijenjena je na 665 hiljada maraka.

Najveću vrijednost ipak nosi Distributivni centar Ilok u gradu Karlovcu, također u vlasništvu Agrokomerca. Ta zgrada, zajedno sa zemljištem, prodaje se za 2,562.760 KM.

Podsjetimo, Agrokomerc u svom vlasništvu ima ukupno 41 nekretninu širom bivše Jugoslavije, a mnoge od njih nikad nisu vraćene u vlasništvo Agrokomerca pa čak i unatoč o Ugovoru o sukcesiji kojeg su države međusobno potpisale prije 15 godina. Prema nekim procjenama, vrijednost imovine u Srbiji je skoro 5 miliona maraka, a dva objekta nikad nisu vraćena u vlasništvo zbog, kako Vlade Srbije, tako i Vlade FBiH koja nikad nije ispoštovala date rokoveza realizaciju povratka imovine.

Imovinu u Beogradu su pokušali vratiti čak i bivši radnici Agrokomerca osnivanjem novih preduzeća, međutim zbog stečajnih postupaka to zakonski nije bilo moguće.

Agrokomerc godinama trpi milionske gubitke, a obespravljeni radnici i dalje čekaju rješavanje svog statusa.

Related posts