Agencija za forenzička ispitivanja BiH: U laboratoriji od 750.000 maraka nema ko raditi

Trišić pojašnjava da zapošljavanje novih kadrova onemogućava moratorij na zapošljavanje. Agencija je kadrovima popunjena tek 50 posto.

Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH pustila je u rad 11. jula ove godine laboratoriju za biološka vještačenja i DNK analizu, za čije je opremanje Agencija iz svog budžeta utrošila 750.000 KM.

Linije rada

Kako je za Faktor istakla Ljiljana Trišić, direktorica Agencije, opremanje laboratorije trajalo je tri godine, a uspostavljena je prema najvišim standardima za forenzičku DNK analizu te opremljena najsavremenijom opremom koja je organizirana u dvije nezavisne linije rada. S obzirom na to da se u narednom periodu očekuje zaprimanje predmeta, Agenciji će biti potreban novi kadar.

Ali, pojašnjava Trišić, to onemogućava moratorij na zapošljavanje osoblja za rad na ispunjavanju osnovnih nadležnosti Agencije, koja je popunjena tek 50 posto.

– U Agenciji su zaposlene osobe koja posjeduju stručnost za obavljanje forenzičke analize DNK, mladi stručnjaci sa višegodišnjim iskustvom u radu sa DNK. S obzirom na to da su tek nadležne institucije obaviještene da je laboratorija počela s radom 11. Jula, u narednom periodu očekujemo zaprimanje predmeta na vještačenje – kaže Trišić.

Prema njenim riječima, u laboratoriji za vještačenje kompjuterskih sistema, sa vještačenjima je započeto 2011. godine i do sada je urađeno više stotina predmeta.

– U ovoj laboratoriji se također radi vještačenje oštećenih hard-diskova, a u narednom periodu se očekuje isporuka opreme koja će se koristiti za vještačenje oštećenih mobitela. Rađena su vještačenja u predmetima ubistva, neovlaštena trgovina narkoticima, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, porezna utaja, prevara, kompjuterski kirminal, iznuda, teška krađa, računarska prevara, krivotvorenje, krivična djela povrede autorskih prava, seksualni delikti, paljevina, krijumčarenje osoba, neovlašteno optičko snimanje, iskorištavanje djeteta ili maloljetnika radi pornografije…- istakla je Trišić.

Nova laboratorija

Naša sagovornica podsjeća da je laboratorija za hemijsko-fizička vještačenja počela s radom prošle godine, a da laboratorija za daktiloskopska vještačenja treba početi s radom do kraja ove sedmice.

Razmjena podataka

Agencija za forenziku prošle godine je podnijela zahtjev za akreditaciju po standardu BAS ISO/IEC 17 025 Institutu za akreditaciju BiH i to je jedan od ciljeva koje bi trebalo realizirati u narednom periodu.

– Akreditacija će omogućiti međunarodnu razmjenu podataka sa zemljama EU-a, što je jedna od obaveza BiH na putu ka EU – pojašnjava Trišić.

(A. L./Faktor.ba)

Related posts