Adnan Maglić: Faruk Balijagić je na slobodi, bojim se da ne plati nekom da me ubije

Svjedok ispričao kako mu je Eldan Žigović priznao da su mu Balijagići naložili da ga najprije rani i isprepada tražeći novac, a potom ubije te mu objasnio kako je to trebao učiniti. Shvatili da se mogu spasiti samo ako se obrate policiji.

U Kantonalnom sudu u Sarajevu jučer je nastavljeno suđenje Adi Balijagiću, sinu tuzlanskog advokata Faruka Balijagića, a koji je optužen za podstrekavanje na ubistvo, razbojništvo, te za ugrožavanje sigurnosti.

Policija jedini spas

Pred Sudskim vijećem, kojim predsjedava sudija Husein Delalić, svjedočio je Adnan Maglić, kojeg je na nagovor Balijagića trebao ubiti Eldan Žigović. Maglić je ispričao da mu je 24. juna prošle godine Žigović prišao ispred njegovog stana u sarajevskom naselju Grbavica i rekao mu kako hoće nešto da mu ispriča.

– Žigovića sam znao iz viđenja. Rekao mi je da je od Faruka i Ade Balijagića dobio nalog da me rani i ubije. Prema njegovim riječima, oni su njemu davali novac da me prvo rani i isprepada tražeći novac, a potom i ubije. Meni je jedini izlaz bio da odemo u policiju i sve ispričamo, što smo i učinili – kazao je Maglić.

On je rekao kako mu je Žigović ispričao da je Adi pokazao gdje živi, te da je trebao da se sakrije iza obližnjeg kontejnera i odatle ga upuca. Pored toga, svjedok je naveo da su Balijagići kazali Žigoviću da, ako ga ubije, dođe kod njih i da će oni to “završiti“.

Odgovarajući na pitanja tužioca Mladena Furtule, svjedok je kazao da je njegov dugogodišnji prijatelj Admir Arnautović Šmrk na Sudu BiH imao postupak, te je angažirao Faruka Balijagića kao advokata.

Balijagić je, prema navodima svjedoka, od Šmrka tražio 7.000 maraka, a kako bi pomogli oko njegovog slučaja na Sudu. Međutim, ispostavilo se da Faruk nije ništa učinio u tom slučaju, te da se Šmrk nagodio sa Tužilaštvom pa je tražio novac nazad.

– Admir je trebao ići u KPZ Zenica na izdržavanje kazne, a pošto su mu supruga i djeca u Sarajevu, preko Faruka je pokušao da ostane u KPZ Sarajevo. On je za tu uslugu tražio 25.000 maraka, a Admir je posudio 20.000 i nazavo Faruka da mu izađe ususret. Šmrk im je lično predao novac, a Balijagići su mu obećali da će u Zenici ležati najduže pet do sedam dana – kazao je Maglić.

Dodao da je prije toga sreo Adu na Baščaršiji i od njega tražio 7.000 maraka nazad koje su prethodno dali, na šta mu je Ado rekao da nema ništa sa tim i da vidi sa njegovim ocem.

– Za deset minuta me nazvao Faruk na telefon i prijetio mi da ću dobiti deset godina robije jer zlostavljam njegovog sina – kazao je Maglić.

Prema njegovim riječima, Šmrk je nakon pet do sedam dana otišao na izdržavanje kazne, da bi nakon dva mjeseca Faruk poslao lažne izjave u KPZ Zenicu, da je Šmrk svjedok u predmetu “Lutka“, da je “zakuhao“ sa nekim zatvorenicima, te da mu je u pritvoru ugrožen život, zbog čega je stavljen u izolaciju pa prebačen u zatvor u Banjoj Luci.

– Ado je u međuvremenu vratio veću količinu novca koju su bili dužni i rekao da više neće da čuje za to – kazao je Maglić.

On je dodao da su poslije toga Balijagići, preko zajedničkih prijatelja, njemu, Žigoviću i Emini nudili 200.000 maraka da povuku izjave.

– Spominjali su Admirovu i Emininu djecu, htjeli su da me likvidiraju i to se ne može platiti. Meni je bilo bitno samo ono što se tiče mene i mojih prijatelja, jer se radi o ubistvu. Faruk je na slobodi i bojim se da ne plati nekome da me ubije – naglasio je svjedok.

Prema njegovim riječima, Žigović mu je pričao da su ga Ado i Faruk zvali da, između ostalog, baci bombu na Emininu kuću, te tako preplaši podstanare koji su u njoj živjeli, kako ona i djeca ne bi imali od čega živjeti, jer je Šmrk u zatvoru i nemaju drugih prihoda.

Svoj iskaz dala je i Emina Arnautović, supruga Admira Arnautovića Šmrka, koja je potvrdila Maglićevu priču i kazala da su nakon slučaja na Sudu BiH od Faruka tražili pomoć da njen suprug ostane u KPZ Sarajevo, te da ne ide u Zenicu.

Advokatske fore

-Faruk mi je rekao da su uradili „advokatsku foru“, pisali zatvoru u Zenici da je Šmrk opasan po okolinu, da je “šmeker“ i da će tu stvarati određene grupe – kazala je Emina, dodavši da od toga počinju svi problemi, da je Šmrk prebačen u samnicu, te da ga KPZ Zenica “rješava“ tako što ga šalje u zatvor u Banjoj Luci. Ona je ispričala da je Šmrk kasnije ipak prebačen u Sarajevo, ali ne Balijagićevom zaslugom.

Prema Emininim riječima, ona je Adu u određenom vremenskom periodu nekoliko dana za redom viđala u blizini njenog stana. Jednog dana je, priča svjedokinja, sa djecom pošla u bolnicu suprugu, te je vidjela Adu u njegovom mercedesu, koji je pojačao muziku i počeo joj se smijati.

– Lijevom rukom je mahao, a u desnoj je držao pištolj i govorio :'Pare, pare! Je..t ću ti sve!’ Izlazila sam iz ulice, a on je digao crni pištolj i prošao pored mene. Krenula sam za njim, a on je stao na benzinskoj pumpi. U automobilu sam imala reket i iznervirana što je tražio pare, izašla sam iz automobila i reketom počela lupati auto. Sama sam se prijavila policiji i na Sudu u Istočnom Sarajevu sam zbog toga osuđena uvjetno na dva mjeseca – kazala je Emina. Nakon toga su je, priča svjedokinja, u haustoru pretukle dvije nepoznate osobe i rekle joj da ima pozdrav od Balijagića.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. septembar.

Advokatu suđenje u Hrvatskoj?

Faruk Balijagić koji se optužnicom sarajevskog Tužilaštva tereti za ista djela kao i njegov sin i dalje se nalazi u Hrvatskoj. Kako smo uspjeli saznati, već je pokrenut postupak kako bi se Balijagiću sudilo u susjednoj Hrvatskoj. Navodno, kako nam je rekao sam Balijagić, Ministarstvo pravde BiH je već zatražilo od Kantonalnog suda u Sarajevu da im se dostavi dokumentacija u slučaju Balijagić kako bi bila dostavljena u Hrvatsku. No, do sada sudija Jasmina Begić nije postupila po ovom zahtjevu.

Podsjetimo, prethodno je Hrvatska odbila izručenje Faruka Balijagića našoj zemlji jer se radi i o njihovom državljaninu.

(B. P./Faktor.ba/Foto: J. Brutus)

Related posts