Adla Kahrić, voditeljica tima National Geographica: Sve što radim je za moju zemlju

Dvadesetčetverogodišnja Travničanka Adla Kahrić nedavno je potpisala ugovor s National Geographicom te tako postala voditeljica projekta istraživanja raža u Jadranskom moru. Iako je obrazovanje posvetila umjetnosti, ljubav prema nauci je u jednom trenutku prevagnula.

Kao djevojčica Adla je sa sestrom u prirodu odlazila s olovkom i sveskom te zapisivala sve što bi vidjela. Sa 24 godine, nakon niza naučno-istraživačkih radova, postala je voditeljica projekta istraživanja National Geographica koji se tiče detekcije i dijagnostike raža u Jadranskom moru.

Od muzike i slikarstva do morskog svijeta

Prijava na konkurs slavnog naučnog tima otvorila je vrata mladoj Travničanki koja u razgovoru Klix.ba ističe da ni sama nije vjerovala da će joj se snovi ostvariti.

“Čitav život sam posvetila umjetnosti. Upisala sam osnovnu muzičku školu, bila sam odličan slikar i svi su mislili da ću se na kraju baviti umjetnošću. Međutim, u slobodno vrijeme sam dosta čitala i izučavala o prirodi, često nisam izlazila napolje s društvom jer sam sve slobodno vrijeme posvetila nauci. Upisala sam Genetiku na Odsjeku za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i tada je moja ljubav prema nauci postala konkretnija”, govori Kahrić.

Dodala je da je uprkos svim njenim talentima, koje su primijetili profesori u osnovnoj i srednjoj školi kao i članovi Duvačko-puhačkog društva Travnik gdje je bila aktivan član, pobijedila ona druga strana života posvećena nauci i morskom svijetu.

“Državni fakulteti nisu ponudili dovoljno prakse, razvijanje nauke kod nas nije na visokom nivou tako da sam dosta sama istraživala jer sam znala da drugačije neću uspjeti izgraditi svoju karijeru kako želim. Zahvaljujući prijateljima, profesorima i porodici, ostvarilo se ono što sam najmanje očekivala”, dodaje Kahrić.

Svoje naučno-istraživačke radove Adla je počela pisati u drugoj godini fakulteta. Najviše pažnje je posvetila marinskoj biologiji, a njeni radovi su priznati kako na državnom, tako i na svjetskom nivou. Rad, trud i dosta odricanja donijeli su više 30 naučno-istraživačkih radova i više od 20 učešća na međunarodno priznatim skupovima i konferencijama.

“Ekologija je primarna u svemu i drago mi je što sam uradila brojna istraživanja poput ekologije, genetike, patologije, histopatologije i slično. S vremenom sam smanjila svoja polja zanimanja i posvetila se detekciji i dijagnostici bolesti kod raža. Kada sam konkurisala kod National Geographica mislila sam da je to za neku podršku, ali to je bila puno ozbiljnija priča i danas sam voditelj istraživanja National Geographica u Jadranskom moru”, pojašnjava Kahrić.

“Sve što budem radila prvenstveno ću raditi za državu”

Ličnim istraživanjem je uvidjela da Bosna i Hercegovina nema zaštićenih marinskih područja te je zbog toga još uvijek moguć prekomjerni izlov, ubijanje životinja i narušavanje njihovog staništa. Jedno od osnovnih istraživanja koje trenutno provodi upravo se bazira na ovoj problematici.

Veliku podršku u ovom istraživanju dobila je od fondacije Waitt Foundation u sklopu programa Rapid Ocean Conservation Grants gdje su ovu problematiku prepoznali iznimno bitnom, a zahvaljujući Kahrić, Bosna i Hercegovina je postala 6. država u Evropi koju je podržala ova fondacija.

“Svaka država ima nešto ponuditi, samo je potrebno izabrati ideju i temu i čemu se želite posvetiti. To morate biti vi, a ne kopije nekih drugih ljudi. Bolest i dijagnostika raža je rijetka tema koja se istražuje, jer je teško doći do uzoraka, a mene su privukle morske dubine koje su neistražene i privlačne.

Iako je i danas Adli potpisivanje ugovora nestvarno i nerealno, u razgovoru za Klix.ba je zaključila kako ulaganje truda i rada u ono što volimo uvijek rezultira uspjehom.

Dodala je kako će dati sve od sebe da ukaže na problematiku koja se tiče i naše države u Jadranskom moru. Odlučila je ostati u državi, a ukoliko niko ne bude imao sluha za njen rad, bit će primorana otići preko granice i svoje snove i nadogradnju znanja nastaviti u zemljama svijeta.

“S obzirom na to da Bosna i Hercegovina nema zaštićena marinska područja, ja sve što uradim na tom polju, prvenstveno ću uraditi za ovu državu. Međutim, ako država to ne bude vidjela i ne bude pružila adekvatnu podršku, mislim da ću nažalost biti samo jedna u nizu osoba koje će otići”, zaključila je Kahrić u razgovoru za Klix.ba.

Related posts