Adisa, Tijana, Lejla i Elma predstavljaju BiH na Evropskoj matematičkoj olimpijadi

Bosnu i Hercegovinu će na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke u Zurichu predstavljati Tijana Babić, Adisa Bolić, Lejla Skelić i Elma Nuhanović. Na takmičenju koje počinje 7. aprila učestvuju 44 zemlje, a bh. predstavnice će imati prilku da pokažu svoje znanje rješavajući zadatke iz različitih matematičkih oblasti.

Svaka zemlja učesnica šalje svoje najbolje timove koji se sastoje od četiri učenice srednjih škola, a Tijana, Adisa, Lejla i Elma plasirale su se nakon takmičenja koje je nedavno održano na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu.

“Nakon brojnih sati provedenih vježbajući zadatke sa našim profesorima i prijateljima, očekivali smo da će se naš trud isplatiti. Čast nam je ove godine učestvovati na Evropskoj ženskoj matematičkoj olimpijadi zajedno sa našim prijateljicama Tijanom i Adisom koje su i prethodne godine učestvovale i Bosni i Hercegovini donijele sjajne rezultate”, kazala je za Klix.ba Elma Nuhanović, učenica Sarajevo koledža.

Djevojke ističu da im je najdraža matematička oblast kombinatorika, ali priznaju da najbolje rješavaju zadatke iz oblasti geometrije.

“Ljubav prema matematici postoji od malih nogu, to je vrsta supermoći u nauci jer nam pomaže da sve druge oblasti brže i lakše shvatimo i naučimo”, ističe Lejla Skelić, učenica Međunarodne srednje škole u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina je na prošlogodišnjoj olimijadi ostvarila historijski uspjeh osvojivši jednu zlatnu, dvije srebrne i jednu bronzanu medalje, te zauzevši 4. ekipno mjesto. Zlato i srebro u BiH su donijele Adisa Bolić, učenica Sarajevo koledža i Tijana Babić, učenica Gimnazije Banja Luka.

Djevojke imaju cilj da u najboljem svjetlu predstave svoju zemlju, ostvare najbolje rezultate i po povratku u BiH podijele iskustva sa mlađim generacijama i na taj način omoguće da BiH i na narednim takmičenjima postiže zavidne rezultate.

Related posts