Abdić stigao u Veliku Kladušu: Osuđenik za ratne zločine nada se načelničkoj poziciji

U Veliku Kladušu danas je iz Hrvatske stigao Fikret Abdić, kandidat Laburističke stranke za načelnika ove općine.

Prema pisanju lokalnih portala, ali i izjavama iz Laburističke stranke na čijem je čelu njegova kćerka Elvira Abdić Jelenović, krajiški Babo nekadašnji direktor privrednog giganta Agrokomerc mogao bi vrlo lako postati načelnik Velike Kladuše. I on sam vjeruje da će biti izabran za načelnika, piše novinska agencija Patria.

Fikret Abdić služio je zatvorsku kaznu u Hrvatskoj. Pušten je u martu 2012. godine na uvjetnu slobodu iz zatvora u Puli, nakon što je odslužio dvije trećine kazne, odnosno deset godina i devet mjeseci.

Abdić je bio osuđen zbog ratnog zločina počinjenog na području bosanske Krajine od 1993. do 1995. godine i proglašenje takozvane AP zapadna Bosna.

Sudilo mu se kao državljaninu Hrvatske i Bosne i Hercegovine, prema optužnici Tužilaštva BiH, a na temelju sporazuma vlada dvije država o pravnoj pomoći.

Abdića su prije četiri godine pred zatvorom dočekale njegove pristalice iz Velike Kladuše, koje su stigle iz Velike Kladuše u 32 autobusa i ličnim automobilima.

Iako je bilo medijske polemike oko njegove kandidature, Izborni zakon BiH ne sprječava osobe koje su odslužile zatvorsku kaznu, pa čak ni za ratne zločine da se kandiduju na izborima.

Related posts