Pogledajte TOP 10 najbržih automobila proizvedenih 2017. godine

Ovaj popis deset najbržih odnosi se samo na automobile proizvedene ove godine, a koji ostaju samo pusti snovi većini ljudi. Za druge su njihove cijene gotovo sitnica i vole da se kočopere za njihovim upravljačima.

Pogledajte kojih je to 10 najboljih i kakav luksuz nude.

10. Audi R8 V10 Plus – 330 km/h

Najjači R8 “ispucava” čak 610 KS iz 5,2-litrenog V10 motora, koji dijeli s bratskim Lamborghinijem Huracanom. Iako su u suštini dva ista automobila, Audi uspijeva nadmašiti krajnju brzinu Huracana za gotovo 5 km/h. Najnoviji R8 V10 Plus kombinacija je tvrđih, čvršćih i lakših karbonsko-aluminijskih materijala. Zahvaljujući lakšim materijalima i snažnom atmosferskom motoru, Audi do stotke “leti” za svega 2,7 sekundi. Uz vrhunske performanse, Audi nudi luksuz na najvišoj razini: virtualni kokpit, 5 načina vožnje te brojne druge “perverzije”.

Porsche 911 Turbo S – 330 km/h

Porsche je od Audija bolje pozicioniran isključivo zbog ubrzanja, jer na nekim službenim testiranjima Porscheovi su testni vozači uspjeli ostvariti ubrzanje do 100 km/h u samo 2,6 sekundi, što nadmašuje Audi R8 za desetinku sekunde. Najjači 911 u bogatoj historiji iz 3,8-litrenog boxer motora s dva turbopunjača izvlači 580 KS i čak 750 Nm okretnog momenta. Uz novi 991.2 naziv, novi Turbo S donosi nevjerovatnu brzinu, sposobnost i emociju karakterističnu za najprodavaniji sportski automobil u historiji. Maksimalnih 330 km/h Turbo S postiže snažnim motorom i sedmostepenim PDK mjenjačem s dvije spojnice. Mehanička savršenost i suluda snaga opravdavaju visoku cijenu najsnažnije 911-ice u povijesti.

Dodge Viper SRT – 332 km/h

Iako je potvrđen prestanak proizvodnje legendarne američke jurilice, Viper ne odlazi tek tako. Upravo ova godina predstavlja jubilarnu 25. godišnjicu modela, ali i njegov kraj. Iako nije tehnološki sofisticiran poput evropskih konkurenata, Viper je oduvijek bio sinonim za sirovu i monstruoznu snagu “uguranu” u cestovni automobil. Iako je moderan i napredan Dodge Viper SRT veliki je iskorak u tehnološkom i sigurnosnom smislu te naravno performansi. Konačna odluka o gašenju proizvodnje je pala! Za uspomenu će ipak zauvijek ostati Viper SRT. Pokreće ga 8,4-litreni atmosferski V10 motor, koji “dostavlja” 645 konjskih snaga i 814 Nm okretnog momenta. Sve je to upareno s šestostepenim ručnim mjenjačem te stražnjim pogonom.

Bentley Continental Supersports – 336 km/h
Ove godine masivni Bentley postao je jedan od najbržih četverosjeda na svijetu, postižući ogromnu maksimalnu brzinu. Iako teži preko 2,2 tone, ovaj luksuzni “dnevni boravak na točkovima” pokreće 6,0-litreni twinturbo W12 motor, koji razvija ogromnih 700 KS i 1016 Nm okretnog momenta. Uz to Continental Supersports ujedno je i najbrži Bentley u historiji, a u neprikosnovenom luksuzu kromiranih “lajsni”, kože, drveta, savršene izolacije i audiosistema vozač i tri saputnika bit će u stanju pojuriti 336 kilometara na sat, a do stotke ubrzavati za svega 3,4 sekundi. Sav ovaj paket papreno ćete platiti, ali i biti bogati kralj autocesta.

Ferrari 812 Superfast – 340 km/h

Nasljednik F12 Berlinette imao je puno toga za opravdati, s obzirom da je F12 letvicu postavio vrlo visoko. Ferrari je novi automobil nazvao 812 Superfast i u njega ugradio najsnažniji V12 koji su ikada proizveli. Čak 790 KS i 718 Nm momenta dovoljno je da 812 Superfast pojuri do stotke u manje od tri sekunde, a smatra se kako je upravo ovaj 6,5-litreni atmosferski V12 posljednji u historiji Ferrarija. Uz gotovo savršeni mjenjač s dvije spojnice, Ferrari 812 Superfast ne samo da je opravdao uspjeh F12 Berlinette, nego ga je dobrano i nadmašio.

McLaren 720S – 341 km/h

Ne računajuči luđački hiperauto zvan P1, ovo je McLarenov najsnažniji “pitomi” cestovni automobil. Nasljedio je modele MP4-12C i 650S, a ovoliku maksimalnu brzinu postiže zahvaljujući 4,0-litrenom twinturbo V8 motoru. Čiste brojke iznose ovako: 710 KS, 769 Nm, 2,8 sek do 100 km/h, 7,8 do 200 km/h, a zastrašujuće performanse idu u nedogled. Zanimljivost je da novi 720S ima novi sedmostepeni automatski mjenjač, koji je čak 45 posto brži od prethodnog u mdoelu 650S. Svakako se može reći da je ovo vrhunac britanske tehnologije i McLarenov veliki ponos, a 720S tek treba dokazati svoju moć i pokazati da li je dostojan usporedbi s mitskim McLarenom F1 i 1990-ih.

Ford GT – 348 km/h

Najnoviji američki superauto pravi je pokazatelj tehnološki savremenog sportskog automobila. Novi Ford GT gotovo da je “svemirski” u svakome pogledu, a jednako takve su mu i performanse. Pokreće ga 3,5-litreni V6 twinturbo motor koji “ispucava” 647 KS i 745 Nm momenta. Razvijan posljednih nekoliko godina, novi GT bio je jedan od najiščekivanijih automobila današnjice. Aktivna aerodinamika i trkaće kočnice samo su vrh trkaće sante leda, koju skriva novi Ford GT, gotovo identičan automobil onom koji je pobijedio na Le Mansu. Maksimalna brzina samo dokazuje koliko je ovo napredan i sofisticiran automobil, a valja spomenuti i njegovo ubrzanje koje iznosi tri sekunde.

Lamborghini Aventador S – 349 km/h

Lamborghini se s Aventadorom vinuo u poslovne uspjehe, jer upravo je s njim ostvario rekordnu prodaju i veliku popularnost. Novi, redizajnirani, osvježeni model naziva Aventador S donosi 20 posto olakšanu karoseriju i pojačani 6,5-litreni atmosferski V12 motor. Masivni Aventador S sada teži 1575 kg, a ima i zavidnu konjicu od čak 740 KS i 690 Nm okretnog momenta. Sprint od nule do 100 km/h sada iznosi samo 2,9 sekundi, a vrištajući V12 pogurat će ovaj Lambo do čak 349 kilometara na sat. Opremljen svom modernom tehnologijom, novi Aventador zadnja je riječ talijanske autoindustrije.

Aston Martin Valkyrie – 402 km/h

Hipersaradnja između Aston Martina i Red Bull Racinga rezultirala je proizvodom koji bi tek trebao potvrditi najavljenu krajnju brzinu od 402 km/h. Svi potrebni sastojci su tu: najnapredniji hibridni sistem električne energije (razvijena u saradnji s Rimcem) i atmosferski Cosworthov 6,5-litreni V12 motor osigurat će potrebne performanse (preko 1000 KS), a za ostalo će se pobrinuti Ricardo sedmostepeni trkaći mjenjač i masa automobila od svega 1030 kilograma. Nema druge nego vjerovati činjenicama i čekati skorašnju potvrdu ovog čistokrvnog bolida u stvarnosti.

Bugatti Chiron – 463 km/h

Dugoočekivani nasljednik rekordnoga Veyrona napokon je ugledao svjetlo dana. Naziva Chiron, ovaj će automobil biti proizveden u svega 500 primjeraka, a svaki od njih će iz 8,0-litrenog W16 motora s četiri turbopunjača razvijati kolosalnih 1500 KS. Iako je elektronički limitiran na “samo” 420 km/h, bez te blokade u stanju je pojuriti do maksimalnih 463 km/h. Cijena od gotovo tri miliona eura garantira ponovo titulu najbržeg automobila na svijetu. Iz Bugattija su najavili službeno obaranje Veyronovog rekorda tek sljedeće godine, ali sa sigurnošću možemo reći kako je rušenje rekorda gotova stvar. Ubrzanje do stotke u 2,4 sekunde i okretni moment od 1600 Nm, garantiraju jedinstveni doživljaj vožnje, uz najbolji dostupni luksuz. Iako vjerovatno nikada nećemo ni vidjeti ovaj automobil na cesti, Chiron, svejedno, zaslužuje posebnu dozu strahopoštovanja.

Related posts