Kolegij načelnika Unsko-sanskog kantona održan u Cazinu

Načelnici sedam općina Unsko- sanskog kantona danas su održali svoj redovni kolegij kojem je ovoga puta domaćin bila općina Općina Cazin. Problemi lokalnih zajednica i zajedničke aktivnosti na njihovom rješavanju i danas su bili na dnevnom redu kolegija načelnika.

-„Bitna je tema bila upravljanje regionalnom deponijom. Ono što je ohrabrujuće jeste opredijeljenost svih općina i načelnika za ovaj koncept zajedničkog udruživanja naših snaga, te ocjena da je on dobar i dan na takav način treba i dalje raditi. Jasno smo detektirali koje su to prepreke i gdje nastaju zastoji i imamo zajedničke zaključke o tome koje ćemo mjere poduzeti da ih otklonimo. Takođe, smo diskutirali o pitanjima raspodjele javnih prihoda i tužbe općina. Kao što znamo, evo već godinama se dešava da Federacija u raspodjeli javnih prihoda na određen način zahvata općinske prihode da bi sanirala neke svoje financijske obaveze što je na štetu općina i mi smo tu i dalje aktivni i poduzimamo konkretne mjere“, rekao je domaćin današnjeg susreta, načelnik općine Cazin mr. Nermin Ogrešević.

Zajedničko mišljenje načelnika je da lokalne zajednice moraju biti uključene u planiranje javnih projekata i njihovu realizaciju, a nikako ignorirane kako se to dešava u praksi. Jednako tako je važno da projekti lokalnih zajednica budu podržani od svih nivoa vlasti, složili su se načelnici unsko- sanskih općina.

-„Naša poruka i kantonalnoj i federalnoj Vladi je da nas ne tretiraju drugačije već da to bude na jedan tolerantan način, bez promatranja kroz političke boje. Jer projekte bitne za općine, Vlada mora tretirati jednako bez obzira iz koje političke opcije dolazio taj načelnik. Ja znam šta je u Ključu najbitnije odnosno da je to uspostavljanje proizvodnje u DI Sanica i da se spoji put iz Sanice prema Laništu. Tako isto i svaki drugi načelnik i općina znaju šta su njihovi lokalni prioriteti i Vlada bi morala to imati u vidu. Jer danas je jedan premijer, sutra drugi, znamo kako to ide u našem kantonu i zbog toga je bitno da, bez obzira ko se našao na čelu kantona, mora imati više tolerancije i pravednosti prema svim općinama Unsko- sanskog kantona“, naglasio je načelnik općine Ključ Nedžad Zukanović prenoseći zajednički stav svih načelnika.

Uspješne lokalne zajednice garant su i uspješnog kantona odnosno cijele regije, zaključeno je na današnjem kolegiju, a naredni je zakazan već za početak narednog mjeseca kada će krajiški načelnici razgovarati o realizaciji danas utvrđenih aktivnosti.

Related posts