36. Unski lađari u Bosanskoj Krupi 15. i 16 jula

Danas je u 11 sati trebao biti održan sastanak na kojem su trebali prisustvovati svi građani Bosanske Krupe zajedno sa Organizacionim odborom za 36. Unske lađare koji se održavaju 15. i 16. jula kao i program za memorijalni spust “Ćojluk” koji će se održati 9.jula.

Zbog nedovoljog broja zainteresovanih na sastanku Organizacioni odbor je odlučio da program koji se odnosi na 36. Unske lađare. Zbog radova na mostu i teške izvedbe skokova na lađarima, ovogodišnji skokovi “Prve laste Une” će se održati prilikom otvaranja drvenog mosta a datum ćemo naknadno objaviti.

Prvog dana manifestacije 36. Unskih lađara, 15. jula, vozi se kronometar za pozicije u glavnoj utrci tradicionalnim lađama koja će se održati u subotu, 16. jula.

Za trofej „Zeleni otoci“ kajakaši će se takmičiti 16. jula u više kategorija: kanu, U16, juniori i seniori, turisti i vetarani. U dvije kategorije,juniorke i seniorke, takmičit će se i žene. Najveći broj ih, prema najavama, i ove godine dolazi iz banjalučkog sportskog udruženja građana „Dajak Klub“ čiji će članovi veslati i u utrci tradicionalnim lađama, također kajkaša iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Srbije i naših susjednih gradova i općina. Za goste koje dolaze na noćenje (petak večer, subota večer) obezbijeđen je besplatno kamp. Potrebno je samo da imaju svoju opremu.

Kao i svake godine na Unskim lađarima bit će obezbijeđene bogate novčane nagrade. I dalje su najveće one za utrku tradicionalnim lađama koja je zapravo centralni dio ove tradicionalne manifestacije. Za prvo mjesto nagrada je 1300 KM, drugo mjesto 700 i treće mjesto 500 KM.

Novčane nagrade, kao i pehari, medalje i zahvalnice, osigurane su i za najbolje kajakaše odnosno kajakašice. U utrci kajaka u kategoriji seniora za prvo mjesto nagrada je pehar, medalja i 200 KM, drugo mjesto medalja i 100 KM i treće mjesto je medalja i 50 KM. Zbog prevelike konkurencije prošle godine za četvro i peto mjesto su također osigurane novčane nagrade od 50 KM. U kategorijama veterana prvoplasirani će dobiti medalju i 50 KM, drugo mjesto medalja i 30 KM i treće mjesto će dobiti medalju i 20 KM. Najbolji junior biće nagrađen sa medaljom i 50 KM, a drugo i treće mjesto sa medaljom. U kategoriji U16, turisti i utrka kanua za prva mjesta osigurane su medalje i diplome. U ženskoj kategoriji seniorki za prvo mjesto osigurano je 100 KM i medalja, za drugo mjesto 50 KM i medalja i treće mjesto 30 KM i medalje. Juniorkama je osigurana medalja i diplome za prva tri mjesta. Ukupni nagradni fond za kajak je 880 KM.

Proglašelje najboljih i uručenje nagrada upriličit će se 16. jula u Malim adama s početkom u 21.00 sat. Nakon toga sve prisutne zabavljat će grupa „Linija života“.

Nosilac aktivnosti 36. Unskih lađara je Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje, Sportski savez općine Bosanska Krupa i Općina Bosanska Krupa. Tehničku podršku pružit će Kanu klub „Kormoran“ iz Bosanske Krupe.

U nastavku možete pogledati planirani program i satnicu za čitavu manifestaciju:

15. juli 2016. godine:

17:00 Dolazak gostiju za utrku kajaka i prijem

17:00 Trening za kajak i upoznavanje sa stazom

19:00 Kronometar za glavnu utrku tradicionalnim lađama

16. juli 2016. godine:

09:00 Sastanak kajakaša i prijave takmičara na stazi

11:00 – 15:00 Utrka kajaka po kategorijama

18:00 Okupljanje lađara ispred restorana Alga i defile učesnika

19:00 Glavna utrka tradicionalnim lađama

21:00 Proglašenje pobjednika i zabavni program u Malim adama

Related posts