Procurili dokazi o lažnom atentatu: Vučićevi špijuni izazvali incident u Potočarima!

Policijski službenici iz Odeljenja za opservaciju i dokumentovanje (OOD) Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Milan Dumanović i Mladen Trbović, podnijeli su krivičnu prijavu protiv visokih funkcionera MUP-a zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem, javlja Telemprompter.rs.

Dumanović i Trbović, koji su do nedavno radili u Odeljenju za opservaciju i dokumentovanje (neformalno: služba za tajno praćenje), u ekskluzivnoj izjavi za Teleprompter.rs opisuju kako je paralelna struktura u MUP-u realizovala dvije kriminalne špijunske misije u stranoj državi (BiH, op.a)

Krivična prijava podnijeta je Višem javnom tužilaštvu protiv Dejana Milenkovića Bagzija, načelnika Službe za specijalne istražne metode, Gorana Nešića, načelnika OOD, Tomislava Radovanovića, zamenika načelnika OOD, i Dijane Hrkalović, sekretarke Uprave kriminalističke policije (UKP).

U krivičnoj prijavi, do koje je došao Teleprompter.rs, navodi se da su osumnjičeni “u više navrata angažovali radnike OOD pod lažnim nalozima za obradu, bez otvorene operativne obrade i naloga suda”.
potocari1
Goran Nešić (lijevo) i Milan Dumanović (desno u plavoj košulju) u Potočarima

Dodaje se još da je službenicima OOD “naređeno vršenje tajne pratnje na teritoriji strane države”.

Trbović u krivičnoj prijavi zatim opisuje svoja zapažanja:

“Dana 11.7.2015. godine na direktom TV prenosu napada na premijera Aleksandra Vučića u Srebrenici učinilo mi se da sam video kolege iz OOD. Po dolasku na posao 13.7.2015. godine saznajem od kolege Milana Dumanovića da su bili na teritoriji BiH i kao osnovano sumnja da su izvršene određene zloupotrebe kao i da su prekršeni određeni zakoni.”

On dodaje da je iste kolege video na zajedničkom političkom skupu opozicije i vlasti koji je održan u Banja Luci sredinom maja meseca.

Teleprompter je stupio u kontakt sa Milanom Dumanovićem.

On otkriva da su policijski službenici iz tajne pratnje MUP-a u Bosnu i Hercegovinu poslati u okviru tajnog zadatka, navodeći da mu je rečeno da tamo ne smije nikome da govori da je pripadnik MUP-a Srbije.

– Na političke skupove u Banja Luci MUP Srbije tajno je poslao 49 policijskih službenika iz pet različitih službi. Tamo smo poslati bez službene legitimacije i službenog oružja. Rečeno nam je da smo civili, ali da moramo da vršimo tajni nadzor u stranoj državi. Nalogodavci su nam naglasili da ne smemo da otkrivamo ko smo i za koga radimo ukoliko nas neko uhapsi. Samo su nam rekli da ćemo u tom slučaju morati da odležimo u zatvoru i da će kasnije neko doći po nas, kaže Dumanović za Teleprompter.rs.

Prema njegovim riječima, problem je taj što MUP Srbije nikada ranije nije slao operativce na špijunske misije u strane države, niti je to u nadležnosti MUP-a. Drugo, niko od tih 49 policijskih službenika nije bio adekvatno obučen za taj posao.

– Dali su sam opremu za praćenje i snimanje. Ja sam bio kamerman sa lažnom novinarskom ekipom. Zadatak nam je bio da pratimo navodne sumnjive aktivnosti na političkom skupu u stranoj državi. Iskreno, svi smo se plašili za naše živote jer smo bili u špijunskoj misiji u drugoj državi kao civili. Nismo imali nikakvo oružje, niti smo mogli da računamo da zvaničnu pomoć naše države ukoliko dođe do nekog problema, opisuje Dumanović.

Na pitanje kako su uopšte prešli granicu, Dumanović kaže da im je naređeno da graničnoj policiji BiH daju lažni izgovor.

– MUP nam je obezbedio pet službenih automobila. Svaka grupa dobila je po 40 evra. Kada smo došli na granicu, pitali su nas kojim povodom ulazimo u BiH. Rekli smo im da idemo na neki seminar ili kurs. Svaka ekipa imala je drugačiji izgovor. S druge strane, u zvaničnim dokumentima MUP-a piše da smo bili u akcijama na teritoriji Srbije, u Loznici, Bajinoj Bašti i drugim mestima, objašnjava Dumanović.

On navodi da je bio na tajnom zadatku i u Potočarima kada je na Aleksandra Vučića izvršen napad. Dumanović okriva da je bio u masi kada je napad počeo, navodeći da je na tom mjestu bio i prije nego što se znalo da će Vučić prošetati kroz ljude.

– Kada smo došli u Srebrenicu, naišli smo na šefa premijerovog obezbeđenja iz “Kobri”. On nije znao da smo mi došli, niti smo mi dobili zvanične instrukcije šta treba da radimo i po kom osnovu. Tada je poslato 17 službenika iz službe za tajno praćenja. Bio je iznenađen. Pitao nas je šta ćemo mi u Srebrenici. Rekli smo mu da smo došli po usmenom naređenju Ivana Ristića, šefa kabineta ministra Stefanovića. Moj zadatak je bio da stojim u masi i da tajno snimam. Goran Nešić mi je izdao to naređenje, navodi Dumanović.

On dodaje da su njegovi snimci bili neupotrebljivi zbog zastarjele opreme.

– Ristić je kasnije došao do moje kancelarije da vidi šta sam snimio. Ušao je bahato u šortsu i papučama i rekao da snimci ništa ne vrede. Nikoga nije bilo briga to što smo svi mogli glave da izgubimo da je nešto krenulo po zlu, navodi on.

Na pitanje iz kojih razloga je MUP poslao službenike iz službe za tajno praćenje u civilu i bez zaštite na špijunsku misiju u BiH i ko je organizovao tu kriminalnu operaciju, Dumanović odgovara:

-Na čelu te grupe nalazi se Dijana Hrkalović i ostali koje smo naveli u krivičnoj prijavi. Sve se radi po usmenom naređenju, bez naloga suda i zvaničnih dokumenata. Nikada se ranije nije dogodilo da MUP šalje svoje ljude u špijunske misije u strane zemlje. Sada to postaje praksa. Mi nismo obučeni za takve operacije i život nam je bio ozbiljno ugrožen. Ta grupa ljudi sve ovo radi kako bi se dodvorila Vučića, u smislu – Vučić i Dodik dobro sarađuju, MUP Srbije je tu da pomogne ako neko pokuša taj odnos da poremeti, navodi Dumanović.

S druge strane, Mladen Trbović kaže za Teleprompter.rs da je o kriminalu koji je organizovao vrh MUP-a na teritoriji strane države (BiH) obavijestio Zaštitnika građana i premijera Vučića lično.

– Niko mi već mesecima ne odgovara. Naveo sam čak i da je bezbednost premijera takvim ponašanjem bila ugrožena. Niko me nije ni pozvao da pita kako je to bezbednost premijera bila ugrožena, a prećutao je i Zaštitnik građana, kaže Trbović za Teleprompter.rs.

On se pita kakve veze ima MUP Srbije sa političkim skupovima u BiH, navodeći da je došlo do ozbiljnog kršenja zakona, budući da su oni organ za održavanje javne bezbjednosti u Srbiji, a ne u stranim državama.

– U policiji je stvorena paralelna struktura. Sve se radi po usmenim nalozima u privatne svrhe. Ponovo se prave paralelene službe za tajna praćenja pod direktnom komandom Dijane Hrkalović koje će ubuduće bez ometanja kršiti ljudska prava građana Srbije. Nedavno su smenili i premestili na niža radna mesta desetak stručnjaka iz službe za tajno praćenje i na njihova mesta doveli one iste ljude koji su bili učesnici afere oko nelegalnog praćenja novinara, kaže Trbović.

Kada su Dijana Hrkalović i njeni nadređeni saznali da će Dumanović i Trbović podnijeti krivičnu prijavu, momentalno su prebačeni na niža radna mjesta. Iz centrale MUP-a u Palati Srbija degradirani su na pozicije običnih policijskih službenika u Policijskoj upravi Pančevo.

Related posts