Borci blokirali više putnih pravaca i graničnih prijelaza u BiH

Zbog protesta demobilisanih boraca u prekidu je odvijanje saobraćaja na magistralnom putu M-17 Zenica-Žepče u mjestu Želeća, na magistralnom putu M-5 Vitez-Travnik (na ulazu u Travnik), kao i na petlji Šićki Brod.

Kako je saopćeno iz BIHAMK-a, saobraćaj je obustavljen i na graničnim prijelazima Doljani, Bijača, Crveni Grm, Orahovlje, Zvirići i Izačić.

Veliki broj boraca koji su članovi 70 boračkih udruženja izašli su na ulice tražeći usvajanje boračke Rezolucije u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine. Kako nam je rekao Drago Grabovac iz Udruženja Zaboravljeni branitelji BiH, borci ostaju na ulicama uprkos kiši.

“Mi smo u Vladi FBiH od 10 sati jutros, ali nismo postigli dogovor. Mi ne želimo ovo, nekoliko puta su nas lagali, ostajemo pri blokadi do daljnjeg, dok se ne postigne dogovor o Rezoluciji”, rekao nam je Grabovac.

Istakao je da su borci izašli i u brojnim gradovima BiH i ovaj put neće otići kućama.

Podsjećamo, u maju ove godine održani su protesti branilaca kada su predstavnici Vijeća branilaca na pregovorima u Vladi FBiH s federalnim i kantonalnim ministrima boraca dogovorili ispunjavanje nekih od uslova nabrojanih u rezoluciji. Neka od njih su jednaka prava svim borcima, a navedeno je također i da će se borački dodatak isplaćivati nakon navršenih 60 godina.

Također, borac koji sa 60 godina nema nikakvih drugih primanja, imat će pravo na 25 posto od prosječne plaće u FBiH. Uz to, dogovoreno je da će svi oni kojima nedostaje pet godina za penzioniranje imati pravo na dokup radnog staža.

klix.ba

Related posts