Bihać: Ko se boji Šuhreta Fazlića?

Prije nekoliko mjeseci, vijest da je predsjednik GO SDP-a Bihać podnio nopozivu ostavku na tu funkciju, odjeknula je u medijima. Fazlića su mnogi vidjeli kao jedinog realnog oponenta tadašnjeg SDA-ovog kandidata za gradonačelnika Bihaća Emdžada Galijaševića.

Međutim, Fazlićevu kandidaturu nisu podržali svi članovi Gradskog odbora SDP Bihać i nastala su međusobna optuživanja između onih koji su smatrali da Šuhret Fazlić ne može biti kandidat zbog mjere zabrane kaditovanja koju mu je izrečena od strane Centalne izborne komisije i onih koji smatraju da je on izigran i prevaren od strane jedne interesne grupe koja tu partiju želi držati pod svojom kontrolom. Oni smatraju da je Fazlić partiju vodio ka potpunoj demokratizaciji, te da je SDP ipak trebao stati iza njegove kandidature.

Naime, Fazlićeva zabrana istekla je 26. jula, dok je rok konačne ovjere kandidata od strane CIK-a 29. jula 2016. Dakle, Fazlić u trenutku prijave kandidata jeste imao zabranu kandidovanja, ali u trenutku konačne ovjere ista je istekla.

Iako je Fazlić zabranu kandidovanja prije četiri godine dobio zbog kadrovskih propusta SDP-a, negove dojučerašnje kolege su učinili sve kako do njegove kanididature ne bi došlo. Članovi komisije CIK-a koji dolaze iz SDP-a glasali su protiv, SDP je angažovao sva sredstva pa je čak i Bakir Hadžiomerović jučer preko svog portala novi.ba dan prije zasjedanja Komisije vršio pritisak, što govori u prilog činjenici da je mogućnost Fazlićeve kandidature izazvala značajan strah kod protukandidata.

Centralna izborna komisija na koncu je odbila njegovu kandidaturu, ali Fazlić najvljuje da će u ovom slučaju Sud donijeti konačnu presudu te da će se žaliti i Evropskom sudu za ljudska prava.

– Potrudili su se da me istjeraju iz SDP-a jer su vidjeli da samnom ne mogu upravljati, a sada su upotrijebili sva raspoloživa sredstva kako bi me spriječili da se kandidujem. Ako je CIK političko tijelo, Sud BiH to zasigurno nije i vjerujem da će nepristrano postupiti u mom slučaju, posebno zbog činjenice da u trenutnu konačne ovjere, ali pogotovo u tenutku održavanja izbora, nemam nikakvu zabranu, rekao je Šuhret Fazlić za ABC.ba.

Interesantno je da se sve to dešava u trenucima kada je ista Centralna izborna komisija osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića označila kao kandidata koji ispunjava uslove za kandidaturu za načelnika Vlike Kladuše.

abc.ba

Related posts