Djevojka koja se bavi sahadžijskim zanatom: Lamija Saračević od malih nogu gaji ljubav prema satovima

Ne samo da sam bila jedina djevojka časovničar u svojoj generaciji nego i jedina osoba koja je bila na tom smjeru, istakla je Lamija, dodavši da je ovaj posao zanimljiv, ali i naporan.

Dvadesetdevetogodišnja Lamija Saračević u Sarajevu je jedina djevojka koja obavlja stari sahadžijski zanat. Njen otac i djed bili su sahadžije i imali svoje radnje, pa je tako Lamija od malih nogu bila okružena satovima. Iz toga se kod nje rodila ljubav za ovim poslom još kada je bila djevojčica.

Ljubav od malih nogu

Rođena je u Jajcu, a živjela je u Zagrebu i Oslu, a zatim se preselila u Sarajevo, rodni grad svoje majke, gdje je završila srednju školu i nastavila raditi ovaj posao u svojoj radnji.

-Dok smo živjeli u Jajcu, često sam provodila vrijeme kod oca u radnji, tada nisam bila još ni krenula u osnovnu školu tako da je mene to već tada počelo zanimati. Kada smo se preselili u Norvešku, odlazila sam kod njega u servis u kojem je radio gledajući šta on to radi, a onda, kada smo se preselili u Sarajevo, u ovoj radnji sam provodila vrijeme i tu sam ostala do danas – ispričala nam je Lamija.

Ispričala nam je da je već po završetku osnovne škole znala da će ići na ovaj zanat. Upisala je školu metalskih zanimanja – smjer časovničar i počela usavršavati svoje vještine. Roditelje je bilo strah da upiše ovu školu, ali su je u svemu uvijek podržavali pa i u toj odluci.

Učila i u Rolexu

– Ne samo da sam bila jedina djevojka časovničar u svojoj generaciji nego i jedina osoba koja je bila na tom smjeru. Znam da sam danas jedina djevojka u Sarajevu pa i okolici koja se bavi ovim zanatom i koja je završila školu za ovaj posao – kazala je Lamija i dodala da je u Švedskoj bila na jednomjesečnoj specijalizaciji u Rolexovom servisu.

Naglasila je da je zaljubljena u svoj posao i da je ispunjava. Za ovaj zanat kaže da je vrlo zanimljiv, a ono što ljudi ne znaju jeste da je vrlo težak i precizan posao i da treba biti veoma koncentriran kada se radi.

– Posao je zanimljiv, ali je težak i naporan. Iziskuje mnogo vremena, sjedenja i učenja- naglasila je Lamija.

Tehnologija se mijenja

Kako nam je ispričala Lamija, ovaj posao zahtijeva da se prate nove tehnologije i trendovi ako se želi biti uspješan u ovome.

– Većina stvari potrebnih za ovaj posao, od alata, tehnike, ulja za podmazivanje, mijenja se konstantno, skoro svakodnevno, i sve to je teško pratiti i ići ukorak s tim. Ali da bi bila uspješan sahadžija, s tim se mora nositi i ići ukorak s vremenom – zaključila je.

(Dž. Jusufović/Faktor.ba/Foto: J. Brutus)

Related posts