Upozorenje iz Profesionalne vatrogasne jedinice Bihać

Da su se prognoze meteorologa o veoma toplom vremenu s izraženim visokim temperaturama zraka obistinile, a što direktno utiče na povećanje rizika nastanka požara pri korištenju prostora i građevina, u to smo se i sami uvjerili. Ovakvu opasnost prepoznali su i u Službi civilne zaštite Grada Bihaća i građane podsjetili na preventivne mjere zaštite od požara koje trebaju poduzeti. Na neke od njih ukazao je i Mirsad Šehić, starješina Profesionalne vatrogasne jedinice Bihać.

Ugasiti vatru

Iznimno visoke temperature zraka u julu i augustu koje nerijetko dostižu i trideset i šest Celzijevih stepeni, te nepažnja građana koji bacanjem opušaka izazovu šumske i požare niskog raslinja, dovoljan su razlog za pojačan oprez i podsjećanje na preventivne mjere zaštite od požara koje građani trebaju poduzeti. –Mjere zaštite od požara propisane su odlukama o provođenju mjera zaštite od požara na otvorenom prostoru i dimnjačarskoj djelatnosti. Kad je u pitanju zaštita od požara na otvorenom prostoru, potrebno je da naši građani, ukoliko lože vatru, na piknicima i kampovanjima na otvorenom prostoru, prije napuštanja samog mjesta vatru u potpunosti ugase i uvjere se da je ona potpuno ugašena, da kad su na otvorenom prostoru ne bacaju opuške cigareta, kaže Mirsad Šehić, starješina Profesionalne vatrogasne jedinice Bihać. U vrijeme obavljanja poljoprivrednih radova, u proljeće i jesen, ukoliko se spaljuje niskog raslinje, trava i korov, na njivama, to treba činiti kada nema vjetra uz nadzor odgovarajućih osoba i uz pripremljena priručna sredstva za gašenje požara, poput kofa s vodom, pijeska i zemlje.

Očistiti tavane i podrume

–Kad su u pitanju građevine, neke od najbitnijih mjera su da tavanski i podrumski prostori budu očišćeni od viška starog namještaja, knjiga, odjeće i slično jer su to lako zapaljive materije koje je iz tih prostorija nužno odstraniti. Da se redovno kontroliraju i održavaju elektro i plinske instalacije, da se djeca ne ostavljaju sama u stanovima bez nadzora odraslih i da im se ne ostavljaju na dohvat ruke šibice, upaljači i ostala sredstva za paljenje, upozorava Šehić. Vlasnici javnih građevina koje imaju isprojektovane i izgrađene unutrašnje i vanjske hidrantske mreže dužni su ih održavati u skladu s pravilnikom o tehničkim remontima kako bi bili u ispravnom stanju. –Po Zakonu o zaštiti od požara i vatrogastvu Federacije Bosne i Hercegovine, svaki građanin je dužan pristupiti gašenju požara u skladu sa svojim mogućnostima i istovremeno alarmirati Vatrogasnu jedinicu na broj 123, kaže Mirsad Šehić, starješina bihaćke Profesionalne vatrogasne jedinice. Ostali građani, organi uprave, pravne osobe i drugi subjekti dužni su provoditi mjere zaštite od požara u skladu sa svojim planovima i pravilnicima o zaštiti od požara koje su donijeli i da se aktivno uključe u provedbu mjera zaštite od požara propisanih Odlukom o funkcionisanju i organiziranju zaštite od požara i vatrogastva na području Grada Bihaća.

Samir TULIĆ/rtvusk.ba

Related posts